Logo bredavandaag.nl
De Haagsemarkt in Princenhage, badend in de voorjaarszon. foto Wijnand Nijs
De Haagsemarkt in Princenhage, badend in de voorjaarszon. foto Wijnand Nijs

Princenhage ‘droomt verder’ tijdens tweede bijeenkomst Princenhage Begroot

  Politiek

PRINCENHAGE - De pilot ‘Princenhage Begroot’, in het kader van de burgerbegroting, krijgt woensdag 9 december een vervolgbijeenkomst voor de inwoners van Princenhage. Rode draad van deze avond is het brainstormen en het verder dromen over de wijk. Alle inwoners kunnen hier over mee komen praten.  


“Hoe zou een mooier en beter Princenhage eruit zien en wat is daar dan voor nodig?”, wordt de hoofdvraag van woensdagavond. Dat is tijdens de vorige bijeenkomst op 17 november afgesproken. Daarmee gaven de aanwezigen aan de tweede stap even zonder de gemeente te willen zetten. “De gemeente staat tijdelijk aan de zijlijn, nu zijn de bewoners van Princenhage aan zet”, liet de kernraad van Princenhage weten. De derde stap en samenkomst zal weer met de gemeente zijn die ambtenaren inzet om vragen van de inwoners uit de wijk te beantwoorden.

Uiteindelijk is de bedoeling van de burgerbegroting ‘Breda Begroot’ dat inwoners mee kunnen beslissen over bijvoorbeeld openbare ruimte, stadslandbouw en speelgelegenheden en op deze manier burgers zelf te laten bepalen waar een deel van het geld van de gemeente naar toe gaat. Het doel van de pilots is om te experimenten en leren, zodat voor de begroting van 2017 het Breda’s model van een burgerbegroting in de rest van de stad en dorpen een vervolg krijgt.

Wethouder van financiën, Patrick van Lunteren, gaf tijdens de aftrap van de pilot op 17 november een korte uitleg over de burgerbegroting. Het doel van deze eerste avond was om uitleg te geven en daarna te bepalen hoe Princenhage verder wil in het proces van de burgerbegroting. Van Lunteren: “Wij vonden het nogal wat om te bepalen waar 600 miljoen euro aan moet worden uitgegeven. Dit college vindt, en met ons de gemeenteraad, dat de burgers deels ook zelf mogen bepalen waar het geld aan uit wordt gegeven, vandaar dit experiment van de burgerbegroting. Het gebeurt op niet veel plaatsen en het is dus eigenlijk best uniek”.

De pilots in Princenhage en Prinsenbeek zijn in september dit jaar van start gegaan en eindigen begin 2016. Iedereen die verbonden is met Princenhage kan op woensdag 9 december om 19.30 in de Dobbelsteen meepraten en denken.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief