Logo bredavandaag.nl

Excuses Depla voor politiebezoek Bredase twitteraar over Brussel

  Politiek

BREDA - Bredanaar Ivar Mol tweette dinsdagmorgen over de aanslagen in Brussel en kreeg vervolgens bezoek van de politie. Dat had niet zo gemoeten, erkent burgemeester Paul Depla via twitter.


“Hoe geef je nog les als er in je klas door moslim kinderen geapplaudisseerd wordt?”, luidde de tweet van Mol.

Mol vertelde tegen RTL Nieuws dat hij dat deed naar aanleiding van verhalen van bekenden in Brussen en Antwerpen. Na het politiebezoek tweette hij daarover. “Of ik dat voortaan liever niet meer wil doen.” Depla in een verklaring die hij op Facebook postte naar aanleiding van het politiebezoek: "Dit kan nooit de bedoeling zijn geweest. Ik was niet op de hoogte van de tweet. Ik was niet op de hoogte van de actie van gemeente en politie. En was niet op de hoogte van het bezoek dat de politie bracht aan Ivar Mol. Maar ik ben en blijf wel verantwoordelijk. De politie heeft namelijk gehandeld op verzoek van de gemeente."

 Politie en gemeente wilden checken of het op een Bredase school had plaatsgevonden, aldus Depla. Vervolgens besloot burgemeester Depla hem te bellen. Dat lukte in eerste instantie niet, blijkt uit een tweet van de burgervader. “Beste Ivar, ik probeer te bellen. Was niet op de hoogte van actie. Baal er vreselijk van. Want vrijheid staat voorop.”

Later kregen de twee wel contact. “Gebeld door Paul Depla. Politie kwam niet op zijn bevel en staat achter vvm. Geloof hem maar blijft raar verhaal.”

De gehele verklaring van Depla op Facebook over het incident:

"Tweet over applaudisserende moslimkinderen

Hoe een dag die begint met het nieuws over de vreselijke aanslagen in Brussel eindigt met een groot misverstand over een tweet.

Mijn gedachten blijven uitgaan naar de slachtoffers en hun nabestaanden. Uit het leven gerukt door mensen die anderen het zwijgen willen opleggen. Dat blijft onbegrijpelijk.

Hoe wrang is dan dat de gedachte dat ik mensen zou willen inperken in hun twittergedrag. Daar baal ik vreselijk van.

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Zeker in een tijd, waarin angst voor het delen van vragen en zorgen steeds vaker de kop op steekt. Juist vandaag ontstaat door een actie van de gemeente Breda daar discussie over. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Vanochtend verscheen er een bericht van Ivar Mol op Twitter over applaudisserende moslimkinderen op een school. Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel is dit bericht opgepakt en bekeken door gemeente en politie. Op verzoek van de gemeente heeft de politie de heer Mol bezocht. Met als doel informatie op te halen en te onderzoeken of het om een school in Breda ging. En of het om vervolgactie vroeg. Dat bleek gelukkig niet het geval. Het betreft geen Bredase school.


Vrijheid van meningsuiting
In dat gesprek zou in mijn opdracht gevraagd zijn dit soort tweets niet meer te versturen. Dit kan nooit de bedoeling zijn geweest.

Ik was niet op de hoogte van de tweet. Ik was niet op de hoogte van de actie van gemeente en politie. En was niet op de hoogte van het bezoek dat de politie bracht aan Ivar Mol.

Maar ik ben en blijf wel verantwoordelijk. De politie heeft namelijk gehandeld op verzoek van de gemeente.

Omdat ik verantwoordelijk ben en blijf heb ik vanmiddag Ivar Mol persoonlijk gebeld. Om hem te spreken over het voorval. Maar vooral om mijn excuses te maken omdat de indruk is ontstaan dat ik als burgemeester opdracht had gegeven hem aan te spreken op zijn twitter-gedrag. Terwijl in de huidige tijd we pal moeten staan voor vrijheid en tolerantie. Ook op twitter."

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief