GroenLinks Breda stelt vragen over lobby VNG tegen Wet Open Overheid

  Politiek

BREDA - GroenLinks Breda wil weten of de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een vermoedelijk gevoerde lobby tegen de Wet Open Overheid ook namens Breda heeft gevoerd. Dat vraagt de partij in een brief aan het college van Burgemeester en Wethouders naar aanleiding van een artikel in Vrij Nederland. In dat artikel staat dat onder andere de VNG namens Nederlandse gemeenten een lobby voerde tegen de Wet Open Overheid en dat de VNG van plan is om actief bij de Eerste Kamer te lobbyen tegen het wetsvoorstel. GroenLinks Breda vindt dat verbazingwekkend.


 

Op dinsdag 19 april nam de Tweede Kamer de initiatiefwet Wet Open Overheid aan van Linda Voortman (GroenLinks) en Steven van Weyenberg (D66). Op basis van de wet krijgen burgers, journalisten en onderzoekers meer toegang tot informatie van de overheid. Daarnaast gaan overheden meer informatie uit zichzelf openbaar maken. Bovendien wordt er een halt geroepen aan personen die Wob-verzoeken indienen voor financieel gewin. De Wet Open Overheid moet in de plaats komen van de Wet Openbaar Bestuur.

GroenLinks vraagt zich onder meer af of het klopt dat de VNG namens de Nederlandse gemeentes een lobby voerde tegen de wet en of het klopt dat die lobby nu gericht gaat worden op de Eerste Kamer. Daarnaast wil de partij weten waarom de VNG die lobby voert en of het college hiervan op de hoogte is gesteld. Bovendien vraagt GroenLinks zich af wat het college van de lobbyactiviteiten vindt, of de VNG die lobbyactiviteiten ook namens de gemeente Breda doet en zo ja, of de gemeente daarmee heeft ingestemd en waarom. Tot slot vraagt de partij of het college bereid is richting de VNG uit te dragen deze lobby niet te steunen. 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief