Logo bredavandaag.nl
Sietse Huijben

Rijen bij stembus De Nassau voor schaduwverkiezingen

  Politiek

BREDA - Het is bij De Nassau in Breda de dag van de scholierenverkiezingen. Dat betekent dat 703 bovenbouwers hun stem mogen uitbrengen alsof ze daadwerkelijk zouden mogen stemmen voor de Tweede Kamer.


Dat gaat er officieel aan toe, vertelt docent maatschappijleer Sietse Huijben. “De leerlingen moeten zich melden bij het stembureau en krijgen dan een stembiljet. Daarna mogen ze met het rode potlood hun stem uitbrengen.”

Stemmen is daarom ook net als in het echte leven, vrijwillig. “Wel hebben we zoals andere jaren de actie one vote, one lolly, om de opkomst te stimuleren”, vertelt Huijben. Of het daardoor komt, is niet duidelijk, maar de docent constateert dat er in de pauzes rijen staan voor het stembureau.

“Iedereen is er heel erg mee bezig. Ze hebben het er echt met elkaar over. Ze hoeven niet, maar ze hebben het recht om te stemmen”, vertelt hij. De afgelopen weken kwamen de verkiezingen geregeld terug in de les. “We zijn toevallig bezig met het hoofdstuk parlementaire democratie, waarin we het politieke systeem uitleggen. Ook nemen we door welke kwesties er spelen.”

Doel van de verkiezingen, is bewustzijn. Hoe het systeem werkt, maar ook ‘ontdekken wat hun eigen politieke voorkeur is.’ “Leerlingen hebben vaak een mening gebaseerd op wat hun ouders vinden. Zo komen ze er achter waar ze zelf staan.”

De stembussen sluiten aan het eind van de lesdag. De uitslag wordt tijdens het debat deze avond bekendgemaakt. De uitslag telt ook mee voor de uitslag van de landelijke scholierenverkiezingen, die dinsdag door ProDemos onthuld wordt.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief