Logo bredavandaag.nl
Artist impressies van hoe een verdiepte variant van de doorgetrokken Nieuwe Mark eruit kan komen te zien. De gemeenteraad beslist hierover later.
Artist impressies van hoe een verdiepte variant van de doorgetrokken Nieuwe Mark eruit kan komen te zien. De gemeenteraad beslist hierover later. (gemeente Breda)

Breda koerst af op bevaarbare derde fase Nieuwe Mark

  Politiek

BREDA - Breda koerst af op een bevaarbare variant van de derde fase van de Nieuwe Mark. Dat betekent dat de kans groter is geworden dat over een aantal jaar via het Spanjaardsgat en de Haven langs de Markendaalseweg richting de Fellenoordstraat gevaren kan worden.


De Bredase gemeenteraad heeft donderdagavond een collegevoorstel aangenomen - alleen BOB stemde tegen -  waarin Breda de verdiepte variant van de Nieuwe Mark gaat uitwerken. In dat onderzoek moeten kosten en termijn van aanleg duidelijk worden. Het college koos voor die variant, want, stelde Arbouw: “Als je het doet, moet je het goed doen. Daar ben ik het van harte mee eens.”

Daarvoor is 2,2 miljoen vrijgemaakt, waarvan dit jaar 250.000 euro besteed gaat worden. In een later moment moet de raad dan nog beslissen over de daadwerkelijke aanleg van de rivier.  

Dan besluit de raad over een investering van ongeveer €25 miljoen in de periode van aanleg. Het college heeft in de voorjaarsnota van dit jaar €19,1 miljoen benoemd. Voor het resterende bedrag moet Breda op zoek naar cofinanciering van onder meer Europa, Rijk, Provincie en andere partijen. Dat zou volgens een motie van PvdA binnen een half jaar duidelijk moeten zijn. De motie werd aangenomen met alleen de tegenstem van BOB.

“Wij zijn blij verrast door deze plannen, we hebben veel positieve reacties ontvangen uit de stad en zelfs van daarbuiten”, stelde Eddie Förster (VVD). “Het doortrekken geeft een enorme impuls aan de Gasthuisvelden.”

Ook Jeroen Bruijns (CDA) is voorstander. “Het is de enige variant die gedragen wordt.” Hij had nog wel een wens. “Kijk naar de beleving op waterniveau, zoals de terrassen in Utrecht. Misschien dat zelfs bestaande ondernemers aan de haven en in het tracé daar nog naar kunnen kijken.”

Om de bevaarbare variant daadwerkelijk mogelijk te maken moet het college nog wel tot overeenstemming komen met Rooi Pannen en de eigenaar van de voormalig UWV-locatie. Ook moet er nog grond op Gasthuisvelden Noord worden aangekocht.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief