Politieke nieuwkomer Christine de Moor: ‘Mensen stimuleren en motiveren’

  Politiek

BREDA - Over een paar maanden mag Breda weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bijna elke partij heeft zijn kandidatenlijst klaar. BredaVandaag gaat in gesprek met potentiële nieuwkomers in de raad. Wie zijn ze en wat willen ze bereiken? Vandaag, Christine de Moor, 47 jaar, geboren in Hulst en op haar 21e in Breda komen wonen. Kandidaat voor CDA.


In het dagelijks leven heeft ze haar eigen bedrijf MatchKracht, waar ze jongeren ondersteunt richting school en werk die ‘ver van de maatschappij’ staan. Daarnaast heeft ze altijd in het onderwijs lesgegeven. Als ze de kans krijgt om alles bij elkaar te zetten en te verbinden noemt ze zichzelf een vis in het water.

Waarom bij deze partij?
“Het CDA is voor mij echt een partij die los van komaf iedereen een kans geeft. Iedereen doet er toe. Er staat misschien wel christelijk, maar voor mij gaat het om het samen zijn, de commune. Nuchter en eerlijk. Wat ik ook zie is dat ze ook in Breda, tot op zekere hoogte de inwoners vrij willen laten en de mensen die het nodig hebben een hart onder de riem willen steken. Zo stond ik ook altijd voor de klas.”

Hoeveel jaar ben je al lid van het CDA?
“Ik heb altijd CDA gestemd, maar ik heb nooit echt de behoefte gehad om actief lid te zijn. Ik had wel regelmatig contact met diverse mensen binnen het CDA. Uiteindelijk heb ik toch besloten om de volgende stap te zetten; ook met het oog op mijn werkervaring. Ik dacht nu is de kans en anders nooit meer. Je hebt toch een bepaalde voorstelling erbij en dan kom je met een groep mensen in aanraking met zo veel positieve energie.”

Waarom wil je in de gemeente Breda politiek actief zijn?
“Voor mij is het regionale gewoon echt heel belangrijk. Daar zit enorm veel kracht in voor mijn gevoel. Wat ik heel mooi vind aan Breda is dat het een dorp is met internationale allure.”

Heb je ambities binnen de landelijke politiek?
“Ik wil graag eerst dit doen. Ik heb het gevoel dat ik er echt midden in sta en dat ik nu de vertaalslag goed kan maken. Wat in de regio gebeurt is voor mij heel belangrijk. Breda is ook gewoon een mooie stad. Ik wilde toen ik jong was altijd al in Breda wonen. Dat is nooit gelukt. Dan zei ik altijd: ‘Pap, we gaan verhuizen’. Ik heb het geluk gehad dat ik mijn jongens (twee zonen) hier heb kunnen opvoeden. Ontwikkelen en op laten groeien. Dat is er nog steeds niet voor iedereen bij.”

Wat is je eerste politiek herinnering?
“Toen was ik denk ik zeven jaar. Ik was bij mijn oma en het was verkiezingstijd. Ze vertelde dat ze op Ed Nijpels ging stemmen. En waarom? Omdat ze dat een hele jonge, mooie, knappe kerel vond”, vertelt ze lachend. “Toen had ik zoiets van huh daar gaat het toch niet om. Ik vroeg me af wat dat inhield, ik was altijd heel nieuwsgierig.”

“Ed Nijpels is uiteindelijk ook nog burgemeester van Breda geweest. En toen ik naast mijn studie in het Hijgend Hert ging werken kwam Ed Nijpels daar geregeld langs. Dan moest ik toch altijd wel aan mijn oma denken”, grinnikt ze.

Wie is je politieke voorbeeld?
“Ik hou van mensen die nuchter zijn en die opkomen voor een ander. Dat je jezelf daar ook in wegcijfert. Dat zag ik terug in Ruud Lubbers en nu ook in Hugo de Jonge. Dat vind ik mooie mensen.”

Wat hoop je te bereiken als je in de raad komt?
“Ik hoop dat als ik in de raad kom ik nog meer kan betekenen voor de jongeren en de ouders met wie ik de laatste jaren heb gewerkt. Dat ik nog meer bruggen kan slaan. En ook minder regels en papieren. Soms denk ik: ‘Moet dat nou zo’. Ik hoop dat ik daaraan kan bijdragen. Dat mensen het gevoel hebben dat ze ertoe doen; dat iedereen zich kan ontplooien. Dat is ook een van de redenen om de politiek in te gaan. Ik zie dat er een steeds grotere kloof aan het ontstaan is. En als we niet oppassen dan wordt deze onoverkoombaar. Regels moeten er zijn om mensen te stimuleren en te ondersteunen. Ze moeten niet belemmeren.”

Welke portefeuille ambieer je?
“Sociaal domein en onderwijs, omdat ik daar uit kom. Ik denk dat ik daar gewoon het meeste in kan bereiken. Die kloof die je ziet ontstaan, dat kun je niet alleen tegengaan. Ik vind het de beste stap die ik ooit heb gezet om de politiek in te gaan. Ik heb het altijd vrij eng gevonden, maar ik krijg er zoveel energie van! Ik hoop dat ik over vier jaar nog steeds dezelfde spirit heb.”

 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief