De Tweede Kamerverkiezingen in Breda, woensdag 15 maart 2017.
De Tweede Kamerverkiezingen in Breda, woensdag 15 maart 2017. (Amber Janssen)
gemeenteraadsverkiezingen

Gemeenteraadsverkiezingen: dit zijn de lijsttrekkers in Breda

  Politiek

BREDA - Breda gaat op 21 maart naar de stembus voor het kiezen van een nieuwe gemeenteraad. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een overzicht van de lijsttrekkers, interviews met politieke nieuwkomers en links naar de verkiezingsprogramma’s.


50Plus - Joep Taks
Joep Taks is bij deze gemeenteraadsverkiezingen de lijsttrekker van 50Plus. Taks was al eerder bij de waterschapsverkiezingen in 2015 lijsttrekker namens 50Plus, maar vervulde eerder ook de rol van raadslid voor de VVD. De precieze speerpunten op het programma van 50Plus in Breda staan op de website van de partij.

BOB - Cees van der Horst
Cees van der Horst vertegenwoordigt BOB als lijsttrekker tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. De in Princenhage geboren en getogen Bredanaar verliet in 2013 de VVD en startte Breda's Ondernemers en Ouderenbelang (BOB). BredaVandaag interviewde Van Der Horst destijds uitgebreid over z’n verleden en politieke visie. Het partijprogramma staat op de website van BOB.

GroenLinks - Peter Bakker
De kandidatencommissie van GroenLinks Breda draagt Peter Bakker voor als de nieuwe lijsttrekker tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. Bakker, die in 2012 en 2014 al korte tijd raadslid was, stuurde als burgerraadslid eerder het onderzoek aan naar de fouten die de gemeente bij het NAC-stadion maakte. Het uitgebreide programma van GroenLinks Breda is wordt nog gepubliceerd.

PvdA - Miriam Haagh
De PvdA in Breda wijst wethouder voor zorg, onderwijs & dienstverlening; Miriam Haagh, aan als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Haagh vervult vanaf 2014 de rol van wethouder. Op de website van PvdA staat een uitgebreid verkiezingsprogramma. Haagh was tijdens de vorige verkiezingen ook lijsttrekker en sprak BredaVandaag destijds over haar leven en politieke visie.

Interview met politiek nieuwkomer bij PvdA: Arjen van Drunen.

CDA - Bob Bergkamp
Ex-wethouder van sociale zaken, Bob Bergkamp, is tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 de lijsttrekker namens CDA Breda. In de zomer van 2017 leek het erop dat fractievoorzitter Peter Elbertse lijsttrekker zou worden, maar hij werd gepasseerd en stapte kort daarna op vanwege verschil in visie (hieronder meer daarover). Het partijprogramma voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen wordt nog gepubliceerd.

Interview met politieke nieuwkomer bij CDA: Christine de Moor.

SP - Bas Maes
Bas Maes is door SP Breda aangedragen als lijsttrekker tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. De in Haagse Beemden geboren Maes, die van oorsprong architect is, zette zich al eerder in als afdelingsvoorzitter en commissielid. De partij was recentelijk veel in het nieuws vanwege de verruimde openingstijdenkwestie. Het volledige partijprogramma staat inmiddels op de website van SP Breda. Het verkiezingsprogramma wordt traditioneel gepresenteerd tijdens de nieuwjaarsreceptie op donderdag 4 januari 2018.

Interview met politieke nieuwkomer bij SP: Boi Boi Huong

Breda ‘97 - Peter Vissers
Raadslid en fractievoorzitter Peter Vissers vervult de rol van lijsttrekker bij Breda ‘97 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. In het dagelijkse leven werkt Vissers bij de Dordrechtse gemeente. Na twintig jaar wonen in Belcrum, verhuisde hij enkele jaren geleden naar Teteringen. Vissers staat bekend om zijn inzet als vrijwilliger, zo was hij bestuurslid van het buurthuis in de Belcrum. Het verkiezingsprogramma staat naar verwachting binnenkort op de website van de partij.

VVD - Thierry Aartsen
De 27-jarige Thierry Aartsen is door de leden van VVD Breda gekozen als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Aartsen is hiermee de jongste lijsttrekker tijdens deze Bredase raadsverkiezingen. De kersverse lijsttrekker is sinds 2010 al als raadslid betrokken en is sinds 2016 ook fractievoorzitter van de VVD in Breda. Het uitgebreide verkiezingsprogramma van de VVD staat inmiddels online.

Interview met politieke nieuwkomer bij VVD: Manon Stevens.

D66 - Tim van het Hof
Tim van het Hof is door de plaatselijke D66 unaniem verkozen tot lijsttrekker tijdens de raadsverkiezingen van 2018. Van Het Hof was in 2014 al actief bij campagnevoeren als campagneleider. Ook werkte hij bij de Bredase jongerenraad en rondde in 2017 zijn bachelor Bestuurskunde af aan de Universiteit van Tilburg. Het partijprogramma zal naar verwachting op 10 januari vastgesteld worden en wordt daarna gepubliceerd.

Interview met politieke nieuwkomer bij D66: Joyce de Goede

Trots Breda - Yvonne de Heer-Sévèke
Yvonne de Heer-Sévèke vertegenwoordigt Trots Breda als lijsttrekker tijdens de raadsverkiezingen van 2018. De uit Breda afkomstige fractievoorzitter was in het dagelijkse leven werkzaam als juridisch ambtenaar en vervult wederom de lijsttrekkersrol namens de partij.

Volkspartij Breda - Jamal El Kadouri
Jamal El Kadouri is namens Volkspartij Breda lijsttrekker tijdens de raadsverkiezingen van 2018. Op 1 november 2017 nam El Kadouri de rol van fractievoorzitter over van Basile Lemaire. Deze nieuwe lijsttrekker werd unaniem door de partij gekozen. Een uitgebreid verkiezingsprogramma staat inmiddels op de website van Volkspartij Breda.

Bredase Stadspartij - Paul de Jong
De Bredase Stadspartij is opgericht door een aantal leden van de inmiddels ontbonden partij Gemeentebelangen. De Bredase Stadspartij vertegenwoordigt een nieuwe visie en komt met nieuw bloed. De rol van lijsttrekker tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 is weggelegd voor Paul de Jong. Meer informatie staat op de website van de partij.

Volmondig Ja!
Gemeenteraadsleden Els Groeneweg en Peter Elbertse bundelen hun krachten en gaan onder de naam Volmondig Ja! de raadsverkiezingen in. Spoedig wordt de kandidatenlijst en de nieuwe lijsttrekker bekendgemaakt. Binnenkort meer daarover dus.