Afbeelding

Politieke nieuwkomer Nicolette Kleisterlee: ‘Koester cultuur en historie Breda’

Politiek

BREDA - Over een twee maanden mag Breda weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bijna elke partij heeft zijn kandidatenlijst klaar. BredaVandaag gaat in gesprek met potentiële nieuwkomers in de raad. Wie zijn ze en wat willen ze bereiken? Vandaag, Nicolette Kleisterlee, 45 jaar, kandidaat voor De Volkspartij.

Kleisterlee woont in Breda in Sportpark I samen met haar partner. Ze heeft een achtergrond in de marketingcommunicatie en houdt zich bezig met de digitale wereld. Om een positief verschil te maken initieerde ze daarnaast HarteWens op, waarmee ze jaarlijks wensen van anderen wil realiseren, zo ook afgelopen vrijdag. Want, zoals ze zelf zegt: “Als je het vanuit je hart doet dan gaat er ook iets veranderen”. Ook heeft ze haar eigen hashtag in het leven geroepen. Onder de noemer #junkjoggen ruimt ze tijdens het hardlopen in het Mastbos troep op.

Waarom bij deze partij?
“Ik ben als zzp’er bij de Volkspartij terecht gekomen, toen zij hulp nodig hadden met digitale zichtbaarheid. Wat ik heel leuk vind bij de Volkspartij is dat ze in het politieke domein vernieuwing en verfrissing willen. Het was niet mijn bedoeling om zelf de politiek in te gaan. Maar ze hadden bij mij gezien waar ik me allemaal voor in zet en hebben toen gezegd: ‘Nicolette, je bent zo maatschappelijk betrokken; zou jij je niet verkiesbaar willen stellen?’ Dat overviel me, want ik had er nog nooit over nagedacht.”

Waarom wil je in de gemeente Breda politiek actief zijn?
“Ik zit nu op een punt in mijn leven dat je keuzes moet maken. Als zzp’er ben ik op zoek naar een andere uitdaging. Als ik nu een fulltime baan had gehad, dan had ik mezelf niet verkiesbaar gesteld. Zo krijgen bepaalde dingen in het leven ineens ruimte. Het tweede waarom ik het zo leuk vindt, is de dynamiek in de groep. Dat je ziet dat ze met de voeten in de klei staan en menselijkheid en vernieuwing willen brengen. We zijn niet rechts, niet links, maar rond. We hebben jonge en oudere mensen, met allerlei verschillende soorten achtergronden; wereldburgers en voelen ons thuis in Breda.”

Wat hoop je te bereiken als je in de raad komt?
“Punten die ik belangrijk vind voor de politiek zijn een schone stad, cultuur en historie. Breda is zo’n mooie stad met zoveel historie. Dat koester ik. Als je weet waar je vandaan komt haal je daar ook veel inspiratie uit. Dat is ook goed voor de stad, die beleving. En dat rekt mensen uit allerlei windstreken aan. Toerisme is dan ook meteen het bruggetje naar mijn volgende punt: het ondernemerschap. Ik heb zelf altijd VVD gestemd, omdat ik erin geloof dat ondernemerschap een samenleving goed doet. Ik wil ondernemers helpen wanneer er bepaalde regels in de weg zitten.”

Welke portefeuille ambieer je?
“De drie punten die ik eerder al noemde; een schone stad, cultuur en historie en ondernemerschap. Een advies dat ik ter harte neem is: ‘Blijf bij de dingen die dicht bij jezelf staan’. En dat is bij deze drie dingen zo. We stimuleren elkaar om uit eigen kracht het verschil te maken.”

Heb je ambities binnen de landelijke politiek?
“Je weet nooit wat er in de toekomst ligt. Het is in ieder geval dat ik voor mezelf een positieve bijdrage zou willen geven aan de toekomst. Of dat nou in de politiek is, of in het bedrijfsleven. Ik zie het vooral als een heel leerzame ervaring waar ik zelf rijker van wordt, en als dat mij prikkelt om er verder in te gaan, dan is dat zo.”

Wie is je politieke voorbeeld?
“Een naam die bij mij naar boven komt is Winston Churchill. Hij staat in mijn ogen voor ergens voor gaan en nooit opgeven. Ook dat je van je fouten kunt leren en dat je een inspiratie voor mensen bent. Om voor het positieve te blijven vechten. We leven echt in een tijd waar mensen niet altijd de lichtpuntjes meer zien en ik hoop dat ik dat wel kan aanwakkeren.”

Wat is je eerste politiek herinnering?
“Twee of drie jaar geleden was er een oproep van de VVD om te komen discussiëren over het basisinkomen. Toen ben ik naar de Tweede Kamer gegaan, met mensen van allerlei achtergronden en politieke voorkeuren. Die zaten daar aan tafel om allerlei argumenten voor het basisinkomen te verzamelen. Ik ben een super voorstander van het basisinkomen, juist voor zzp’ers als ik en ondernemers die starten en failliet gaan.. Dan heb je in ieder geval een sociaal vangnet. Ik vind daarentegen wel dat mensen die misbruik maken van het systeem keihard aangepakt mogen worden. Daar ben ik dan wel weer heel rechts in”, lacht ze.