Zonnepanelen op dak Noorderlicht
Zonnepanelen op dak Noorderlicht Foto: Wijnand Nijs

‘Iedere wijk een wijkenergieplan voor duurzaamheid’

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Breda gaat samen met de wijken en dorpen een wijkenergieplan opstellen. In die plannen moet komen te staan hoe de woningen in de betreffende wijk zo duurzaam mogelijk kunnen worden.

Dat is vastgelegd in het nieuwe coalitieakkoord ‘Lef en Liefde’. Coalitiepartners VVD, D66 en PvdA zien de noodzaak van een dergelijk energieplan vanwege het besluit  rondom het aardgas in Groningen. “We volgen deze ontwikkelingen vanuit het Rijk op de voet en gaan hierin een duidelijke stap naar voren zetten.”

Energietransitie heeft een sterke koppeling met woonlasten, stelt de coalitie. “We willen woningcorporaties, huurders en eigenaren van koopwoningen uitnodigen tot duurzame keuzes. Zo willen we bij nieuwbouw bij voorkeur geen gas en zien we graag meer zonnepanelen op daken van bedrijfspanden en woningen.”

De wijkenergieplannen als onderdeel van de wijkplannen moeten leiden tot een gezamenlijke uitvoering ervan. “Daarnaast zetten we in op het binnenhalen van cofinan- ciering om duurzaamheidsopgaven te kunnen realiseren, zoals het aardgasloos maken van woningen en wijken.”