Cees Meeuwis en Alfred Arbouw.
Cees Meeuwis en Alfred Arbouw. (Foto: Ben van Oosterbosch)

Oud-wethouders Arbouw en Meeuwis in race voor Eerste Kamer

  Politiek

BREDA - Oud-wethouders Cees Meeuwis en Alfred Arbouw zijn namens de VVD in Breda voorgedragen als kandidaat voor de Eerste Kamer.


Meeuwis was van tot 2014 wethouder, Arbouw tot en met mei van dit jaar. Meeuwis was eerder raadslid voor de VVD en ook korte tijd Tweede Kamerlid. Komend jaar wordt duidelijk wie er eventueel in de Eerste Kamer komt. Dan zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten, op 20 maart. Zij kiezen vervolgens de Eerste Kamer.

In principe kunnen beide Bredase oud-wethouders in de Eerste Kamer komen. Dat hangt af van de stemmen van de eigen achterban en of ze daarmee op een verkiesbare plek komen.

In december komt de VVD met een advieslijst voor de eerste kamer, waar de VVD-leden in januari over stemmen. Zij stellen daarmee de kieslijst van de VVD samen. Na de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart volgt op 23 april 2019 de officiële kandidaatstelling en op 27 mei de Eerste Kamerverkiezing.

Uiteraard is ook de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van groot belang. De VVD-fractie in Noord-Brabant bestaat nu aan tien leden.