CDA-fractievoorzitter Jeroen Bruijns zet zijn handtekening onder het document.
CDA-fractievoorzitter Jeroen Bruijns zet zijn handtekening onder het document.

Oppositiepartijen Breda: 'Met Echte Liefde kiezen we voor de samenleving'

  Politiek

BREDA - 'Échte Liefde, een alternatief voor Breda'. Dat is de naam van het document waarin de oppositiepartijen CDA, GroenLinks en SP alternatieven aanbrengen voor de keuzes die de coalitie in de begroting 2019 maakt voor Breda.


De naam van het document verwijst naar het bestuursakkoord Lef en Liefde. "Omdat wij in de plannen van de coalitie juist de liefde voor onze wijken, dorpen, inwoners en ondernemers missen, hebben we samen besloten met andere keuzes voor Breda te komen", aldus CDA-fractievoorzitter Jeroen Bruijns. "Met Échte Liefde kiezen we nadrukkelijk voor de samenleving. Voor een lokale overheid die tussen de mensen staat in plaats van er tegenover."

Tijdens de begrotingsbehandeling die de komende week op de agenda staat van de Bredase raad, gaan CDA, GroenLinks en SP de acht concrete voorstellen uit Échte Liefde inbrengen. Bruijns: "En aangezien de financiële onderbouwing met behulp van dezelfde ambtenaren tot stand is gekomen als de begroting, staat die niet ter discussie." 

Een van de voorstellen is om jaarlijks 250.000 euro extra uit te trekken voor de ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers zodat zij hun belangrijke werk kunnen blijven doen. Verder wordt jaarlijks 750.000 euro extra gevraagd voor de sociale werkvoorziening om daarmee onder andere de werkplaats aan de Riethil open te houden. Ook pleiten CDA, GroenLinks en SP er voor om de investering van 14 miljoen euro voor de woonagenda naar voren te halen omdat niet langer gewacht kan worden met de bouw van voldoende, betaalbare en duurzame huizen.

Daarnaast zien de drie partijen graag dat de gemeente Breda samen met de woningcorporaties investeert in de bouw van 1.200 sociale huur- en koopwoningen. Ook zou er jaarlijks 1 miljoen euro extra moeten komen voor de openbare ruimte en de leefomgeving in de wijken en dorpen.

Komende donderdag wordt in een lange sessie de begroting voor 2019 behandeld.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief