Vuurwerk.
Vuurwerk.

Hoe gaat Breda in de toekomst om met vuurwerk?

  Politiek

BREDA - Over een aantal weken is het weer zover, de jaarwisseling, compleet met vuurwerk. Vooral over dat laatste is de laatste jaren veel over te doen. Tijdens de komende jaarwisseling blijft alles bij het oude, maar volgend jaar willen de burgemeester en wethouders van Breda een antwoord op de vraag: hoe gaan we in de toekomst om met vuurwerk? Daarom zijn er vijf scenario’s opgesteld.


De vijf scenario’s die het college wil bespreken zien er zo uit, blijkt uit een notitie die wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

1. Alles blijft zoals het was. Het afsteken van legaal vuurwerk blijft toegestaan van 31 december 18.00 tot 1 januari 02.00 uur en het gezamenlijk afsteken van vuurwerk wordt gestimuleerd.
2. Er wordt een alternatief vuurwerk georganiseerd, op een centrale plaats in de binnenstad. Het stapcentrum wordt vuurwerkvrij.
3. Er komt een vuurwerkverbod bij ‘kwetsbare plaatsen’, zoals zorgcentra, ziekenhuizen en kinderboerderijen.
4. Het afsteken van vuurwerk wordt in principe in de gehele stad verboden en de gemeente wijst vervolgens per wijk een of meerdere zones aan waar dit wel mag.
5. De wijken mogen zelf bepalen welke delen vuurwerkvrij worden en waar vuurwerk-events mogen plaatsvinden.

Deze scenario’s worden komend jaar besproken met de raad, zo is het voorstel van het college. Daarnaast kondigt het college sowieso een raadsvoorstel aan waarin het mogelijk moet worden vuurwerkvrije zones in te voeren. Hiervoor moet wel de APV worden aangepast.

Aanleiding voor de notitie is het gekantelde beeld over het vuurwerkgebruik tijdens de jaarwisseling. Tot voor kort werd dit als heel normaal ervaren. “De laatste jaren is daar verandering in gekomen. In toenemende mate komen signalen naar voren over het inperken van deze traditie”, constateert het college.

Vuurwerkbesluit
In Breda mag het afsteken van vuurwerk met de jaarwisseling van 31 december 18.00 tot 1 januari 02.00 uur. Het afsteken van vuurwerk buiten deze periode is niet toegestaan.

Particulieren gebruiken het vuurwerk voor hun voordeur of in de tuin, en soms pakken bewoners, straten of appartementencomplexen het samen op. Het stadsbestuur wijst er op dat hier in Breda al mee wordt geëxperimenteerd. Zo wordt in de Hoge Vucht, bij het wijkgebouw Het Noorderlicht, al twee jaar een centraal vuurwerk voor de wijk georganiseerd.

Afgelopen jaarwisseling
In april keek de gemeente terug op de jaarwisseling van afgelopen jaar. Toen bleek dat voor het derde jaar op rij er minder letsel in het ziekenhuis is behandeld, het aantal overlastmeldingen bij de politie is gedaald en ook het aantal beschadigingen van publieke eigendommen is teruggelopen.

FOTOSERIES