Overvolle afvalbak
Overvolle afvalbak

Geen 350.000 euro voor nieuwe afvalbakken

  Politiek

BREDA - Het aantal afvalbakken in Breda is de afgelopen tijd flink afgenomen. Dat constateert de VVD, die in vragen aan het College aandrong op extra bakken en vervanging van bestaande bakken. Dat blijkt echter een kostbare zaak, rekent het college voor.


“De afvalbakken in de binnenstad zijn al bijna twintig jaar oud. Ze zien er inderdaad niet altijd even netjes uit”, erkent het college int antwoord op de vragen van de VVD en het CDA. Daarom worden deze voortaan vaker schoongemaakt; de rekening hiervoor bedraagt 50.000 euro per jaar. 

De 470 afvalbakken die in de binnenstad te vinden zijn, kunnen wel allemaal blijven staan. Zou de gemeente de bakken laten vervangen levert dit een kostenplaatje op van 350.000 euro. Een bedrag dat niet is voorzien in de begroting voor 2019.

Dat geldt ook voor het eventueel structureel bijplaatsen van afvalbakken. “Wel wordt er in wijken en dorpen kritisch gekeken naar de hoeveelheid en locaties van de afvalbakken.” In het verleden was er nog een grote toename van het aantal afvalbakken in de wijken en dorpen, maar ‘deze bleken niet altijd nodig’. Enkel wanneer er sprake is van veel meldingen van zwerfafval in een wijk wordt er nog door de gemeente een prullenbak bijgeplaatst; een klusje van 500 euro

Mura Kuijpers