Centrumzijde station Breda zicht op Grote Kerk
Centrumzijde station Breda zicht op Grote Kerk (Foto: Wijnand Nijs)

D66: ‘Hoger bouwen dan de Grote Kerk’

  Politiek

BREDA - Breda moet wat betreft D66 loslaten dat er niet hoger gebouwd mag worden dan de Grote Kerk. Dat stelt fractievoorzitter Tim van het Hof in raadsvragen aan het college.


Van het Hof speelt daarmee in op wat burgemeester Depla tijdens zijn nieuwjaarstoespraak zei. “In de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester gaf hij aan dat Breda wat vaker moet kiezen voor de splijtende dieptepasses en minder voor de tikkies breed”, schrijft de D66-aanvoerder. “Daarmee doelend op de ambities die Breda als 9e stad van Nederland mag tonen.”

Een van die ambities is volgens Van het Hof stevig inzetten op stedelijke ontwikkeling. “Bijvoorbeeld door het realiseren van ten minste 6000 woningen en doortrekken van de Mark.” Volgens de D66-man is nu het moment aangebroken om echt iets toe te voegen aan de stad en Breda wat spannender te maken. “De keuzes die we de komende jaren gaan maken zullen dan ook bepalend zijn voor het aangezicht Breda voor de komende decennia.”

Bij een nieuwe identiteit horen wat D66 Breda betreft nieuwe gezichtsbepalende gebouwen, aldus Van het Hof in de raadsvragen. “Hoge aansprekende woontorens kunnen Breda niet alleen spannender maken, maar zorgen ook voor meer ruimte voor woningen. Gecombineerd met openbare ruimte met hoge (verblijfs)kwaliteit maken we van Breda een echte stad in het groen en kan Breda de spaarzame natuurgebieden ontzien voor de woningbouwopgave.”

Breda heeft volgens D66 behoefte aan ’iconische gebouwen waaraan bezoekers in de toekomst onze stad herkennen’.  Hij verwijst daarbij naar Den Bosch, waarbij hoger bouwen dan de St Jan mogelijk is - wat overigens niet meteen heeft geleid tot hoogbouw.  “In Breda wordt ook wel eens gesproken over dat er niks hoger gebouwd mag worden dan de Grote Kerk. De oude regel dat we niks meer hoger bouwen dan de Grote Kerktoren laten we wat D66 betreft los.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief