Sessie over de nieuwe cultuurvisie die per 2020 moet ingaan.
Sessie over de nieuwe cultuurvisie die per 2020 moet ingaan. Foto: Wijnand Nijs

'Onafhankelijke raad voor verdeling kunst- en cultuursubsidies'

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Het subsidiebeleid voor de kunst- en cultuursector lijkt op de schop te gaan. Die hint gaf wethouder Marianne de Bie (D66, cultuur) dinsdagavond tijdens een toelichting op de nieuwe cultuurvisie. De Bie besprak dinsdagavond de uitgangspunten van de nieuwe visie in een bijeenkomst met cultuurmakers.  

Dat bleek uit de toelichting die De Bie gaf op de vier speerpunten van de nieuwe cultuurvisie. Een van die pijlers is de toekomstbestendigheid van de sector. Daarbij gaat het om de betaling, maar ook om de subsidies. "Moeten we niet op een andere manier subsidies verdelen?", vroeg de wethouder zich af."Bijvoorbeeld door een onafhankelijke raad die dat gaat doen."

Landelijke uitstraling
Vanaf 2020 draait het om internationalisering, professionele kunsten met een landelijke uitstraling,  Kunst en Cultuur in de publieke ruimte én dus de toekomstbestendigheid van de Bredase cultuursector. Daarnaast gaat De Bie in haar visie duidelijk proberen te maken hoe de intrinsieke waarde van cultuur verbonden kan worden met andere sectoren. (lees verder onder de foto)


De bijeenkomst dinsdagavond in De Teruggave was het sluitstuk - al komen er nog twee koffiesessies met de sector - van een jarenlang proces. In 2015 begon De Bie's voorganger Selçuk Akinci met de eerste gesprekken over het nieuwe cultuurbeleid, dat het huidige moet opvolgen. Die visie loopt tot 2020. "We zijn dat samen met de stad gaan doen, ik realiseer me dat dit heel lang is", erkende de wethouder. Ook op verzoek van de sector: "Blijf het gesprek aan gaan, doe het samen met ons heb ik veel gehoord."

Meer focus
De vier thema's waarvoor nu gekozen wordt, komen voort uit de vraag om meer focus. Dat moet onder meer leiden tot meer kunstenaars die ook in het buitenland stralen. De keuze voor Kunst & Cultuur in de openbare ruimte sluit aan op wat er nu al gebeurt. "We hebben prachtig erfgoed, de Blind Walls Gallery en mooie festivals." De gedachte achter deze pijler: "Hoe kun je dit beter zichtbaar maken en kunst en cultuur minder elitair maken, buiten de muren van de instellingen die vaak een drempel zijn."

Meer focus moet er volgens De Bie ook voor zorgen dat Breda meer professionele kunsten met een landelijke uitstraling krijgt. "We hebben nu niks in de landelijke infrastructuur, dat zouden we wel graag willen."

Zorgen
In drie kwartier konden de zo'n honderd aanwezigen verdeeld over vijf groepen hun input geven. Die was meestal opbouwend, maar soms ook zeer kritisch. "Als de legitimiteitsdiscussie het hart van het cultuurbeleid gaat vormen, dan maken we ons ernstig zorgen", verwoordde Theo Andriessen (BredaPhoto) het gevoel van de groep waarin hij deelnam. Daarmee verwees hij naar de door De Bie geconstateerde paradox rond de intrinsieke waarde van kunst. De Bie: "We zijn het volgens mij met elkaar eens. Laat kunst geen excuus Truus zijn."

Als het gaat om internationalisering, dan is er veel te halen in communicatie. Er gebeurt al heel veel, Bredase makers en gezelschappen reizen de hele wereld over. "Alleen weten we dat niet van elkaar", gaf een van de deelnemers aan. Daardoor blijven veel kansen onbenut.

Duidelijkheid
Wat ook benadrukt werd: De sector wil duidelijkheid, ook financieel. "Continuïteit is van groot belang, of dat nu 2 of 4 jaar is", gaf Jan Baanstra (De Stilte) aan. "En zorg voor integraal beleid. Kunst en Cultuur moet bij alle afdelingen onderwerp zijn."

De nieuwe cultuurvisie gaat in mei eerst naar het college en dan naar de raad, gaf de wethouder aan. Daarmee zou het stuk voor de zomer in de raad besproken moeten worden.