Foto: Google rechtenvrij

VVD Breda: Stop met financieren overnachtingen daders huiselijke geweld

  Politiek

BREDA - VVD Breda wil dat organisatie Veilig Thuis stopt met het financieren van overnachtingen voor daders van huiselijk geweld. Dat blijkt uit de vragen die zij onlangs stelde aan het college. 


 "Helaas komt huiselijk geweld nog veel te veel voor in Breda", begint Rick Zagers VVD Breda in zijn brief aan het college. "Op het moment dat dit gebeurt kan er gelukkig
een huisverbod worden opgelegd." Bij een huisverbod wordt de dader tijdelijk uit huis geplaatst. Het is dan aan de dader om binnen zijn eigen netwerk tijdelijk onderdak te vinden voor de periode van het huisverbod. Veilig Thuis ziet daar op toe. Wanneer de dader geen mogelijkheid heeft binnen het eigen netwerk onderdak te regelen dan helpt Veilig Thuis bij het regelen van tijdelijk onderdak. De overnachtingskosten neemt Veilig Thuis dan voor zijn rekening. "De Bredase VVD vindt dit onbegrijpelijk en staat hier enorm van te kijken. Er is namelijk geen wettelijke verplichting om overnachtingskosten te betalen."

"Veilig Thuis doet geweldig werk in het ondersteunen van mensen wanneer er sprake is van huiselijk geweld en kan dit budget beter gebruiken om slachtoffers te helpen in plaats van daders in een hotel te stoppen", aldus Zagers in de brief. "Waar de verdachte op dat moment slaapt is de allerlaatste prioriteit als het aan de Bredase VVD ligt."

De Bredase VVD is van mening dat dit dan ook onmiddellijk moet stoppen. "Veilig Thuis moet zich namelijk volledig kunnen focussen op het helpen van de slachtoffers in plaats van zorgen maken over de daders." De fractie vraagt zich dan ook af of het college net zo hard als VVD Breda is geschrokken van het feit dat daders van huiselijk geweld gratis onderdak kunnen krijgen. Ook willen zij graag weten of het college überhaupt invloed heeft op dit beleid van Veilig Thuis.