Daklozenopvang aan de Slingerweg.
Daklozenopvang aan de Slingerweg.

'Zo snel mogelijk nieuwbouw voor ''t IJ' Slingerweg'

  Politiek

BREDA - Breda overweegt renovatie of nieuwbouw van de Bredase Doorstroomvoorziening aan de Slingerweg. Dat blijkt uit de plannen voor 2020 die het college deze morgen presenteerde in de voorjaarsnota.


Het pand, dat voorheen bekend stond als dag- en nachtopvang 't IJ, verkeert in matige staat, constateert het college. De Bredase doorstroomvoorziening (DSV) biedt 24-uurs dag- en nachtopvang voor dak- en thuislozen vanaf achttien jaar uit de regio Breda. 

"Renovatie of nieuwbouw is noodzakelijk omdat het pand in matige staat verkeert, verouderd is en niet meer voldoet aan de behoefte van de steeds diverser wordende doelgroepen", aldus de Bredase bestuurders. Bovendien is het aantal unieke cliënten dat zich in de afgelopen jaren heeft gemeld bij de doorstroomvoorziening gestegen. Waar het vroeger vooral verslaafden waren, bestaat de grootste groep nu uit alleenstaande mannen. "Maar ook meer vrouwen", aldus verantwoordelijk wethouder Miriam Haagh (PvdA). Ook mensen met psychische problemen kloppen vaker aan voor nachtopvang, waar het aantal verslaafden dat aanklopt minder wordt.   

Vanwege de huidige staat en de functionaliteit van het pand heeft de gemeente de voorkeur voor nieuwbouw. "De wens is een sober, doelmatig en flexibel gebouw. Met een flexibele inrichting voor andere functies in de toekomst." Andere wensen en uitgangspunten zijn dat de DSV op de huidige locatie blijft en dat tijdelijke huisvestingskosten voorkomen worden. Het college stelt 'zo snel mogelijk' een besluit te nemen over nieuwbouw of renovatie en over de startdatum van de werkzaamheden. 

In de nieuwe doorstroomvoorziening komen veertig vaste plekken, tegen dertig nu. De investering is noodzakelijk, stelt Haagh. Vanwege de veranderde doelgroep, de staat van het gebouw, maar ook vanwege de houding. "We willen als stad gastvrij zijn. Dat ben je als stad als je hier niet op straat slaapt." De opvang moet volgens de wethouder 'functioneel, doelmatig en flexibel zijn'. "We gaan onderzoeken op welke manier we de 24 uurs-opvang kunnen realiseren." De opvang moet volgens het college een startpunt zijn voor een volgende stap.

Of de nieuwe voorziening precies op dezelfde plek komt, is nog niet duidelijk. Wel dat de Slingerweg of directe omgeving de locatie blijft. Dat dit een weinig aantrekkelijke plek lijkt, is maar betrekkelijk, aldus Haagh. "Voor ons is het een permanente locatie, maar voor de mensen die er gebruik van maken is het tijdelijke opvang voor twee weken of maximaal een paar maanden. Daarnaast zijn de mensen niet de hele dag in dat gebied, overdag zijn ze bijvoorbeeld in de Talentenfabriek."   

 

FOTOSERIES