Twee wijken proeftuin voor integrale aanpak vergroening | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
De groene gevel van de Barones-parkeergarage in het ontwerp.
De groene gevel van de Barones-parkeergarage in het ontwerp.

Twee wijken proeftuin voor integrale aanpak vergroening

  Politiek

BREDA - Breda gaat in twee wijken experimenteren met een integrale aanpak voor vergroening. Uiteindelijk zou dat kunnen leiden tot een 'wijkgroenplan' in navolging van de wijkenergieplannen zoals die nu al opgesteld worden.


Het zou moeten gaan om twee wijken die verschillend zijn qua samenstelling en bouw. Welke wijken het college op het oog heeft, is nog niet duidelijk. Het opstellen van een  'wijkgroenplan' moet bijdragen aan de ambitie van Breda om een Groene Stad in het Park te worden.

Bij de integrale aanpak gaat het om het aanbieden van een pakket aan maatregelen, van groene daken tot regentonnen en het stimuleren van het vervangen van betegelde tuinen door groen.

"We gaan het samen met de wijkbewoners en de wijken doen", geeft wethouder Paul de Beer (D66) aan. "Zodat ook zij ook hun voortuin weer groen wordt." De gemeente gaat zelf ook doen wat ze kan. "Waar dat kan gaan we de verstening eruit halen", geeft collega-wethouder Boaz Adank (VVD) aan.

Bij plannen voor nieuwbouw is de ambitie om een stad in het park te zijn al aanwezig, aldus het college. Bijvoorbeeld bij het Havenkwartier. De manier waarop groen daar een plek krijgt, kan wel anders zijn. "Dat kan verticaal zijn, met bomen en planten in hoogbouw, passend bij Breda", aldus De Beer. Als voorbeeld noemt hij ontwerpen van de Italiaanse architect Stefano Boeri, die met bomen begroeide woontoren ontwerpt.

Ook de oevers van de Nieuwe Mark tussen de Markendaalseweg en de Fellenoordstraat zouden wat hem betreft zo ingevuld kunnen worden. "Daar heb je geen ruimte voor links en rechts vijftig meter groen, dat zou daar wel verticaal kunnen."

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief