PVDA: 'huisjesmelkers verdringen starters op de woningmarkt' | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie (Foto: Archief de Bode)

PVDA: 'huisjesmelkers verdringen starters op de woningmarkt'

  Politiek

BREDA - De gemeente Breda gaat de komende jaren maar liefst 6000 woningen bouwen om de druk op de woningmarkt te verlichten. Maar dan moeten die woningen wel in handen komen van de juiste mensen, stelt Arjen van Drunen van de PvdA. En dat is niet altijd het gevoel. De PvdA wil dat de gemeente zich actief in gaat zetten om te voorkomen dat de woningen in handen komen van particuliere beleggers. 


Vanaf begin 2019 is de duurste vierkante meter woonruimte buiten de Randstad te vinden in Breda. Van gemeentes met meer dan vijftigduizend inwoners betalen woningkopers in Breda de hoogste prijs voor woonruimte. Naar verwachting zal de vierkante meterprijs in de tweede helft van dit jaar de €3.000 passeren. Dat nieuws dat afgelopen week bekend werd, riep vragen op bij de PvdA. Want dat er actie nodig is om te zorgen dat starters en ouderen die door willen stromen aan een woning kunnen komen, is duidelijk.

In het bestuursakkoord is afgesproken om het bouwtempo flink op te schroeven om ervoor te zorgen dat er voor iedereen een betaalbare woning te vinden is. Maar volgens de Pvda is het niet alleen de grote vraag die de prijzen opdrijft. Dat komt ook doordat particuliere beleggers vastgoed opkopen. "De PvdA vindt het onwenselijk dat jongeren geen woning kunnen huren of kopen en ouderen niet kunnen doorstromen, omdat beleggers woningzoekenden verdringen."

Maatregelen

De Pvda wil graag dat het college maatregelen neemt om te voorkomen dat de woningen die Breda gaat bouwen, massaal in handen komen van beleggers. Zo zou de partij graag zien dat een gemeentelijke heffing wordt ingevoerd of dat de overdrachtsbelasting wordt verhoogd. 

Naast de bedreiging die beleggers vormen voor de woningmarkt, bieden ze echter ook een kans, stelt de Pvda. "Zij zouden bijvoorbeeld ook bij kunnen dragen aan onze woningbouwambities door te investeren in sociale huurwoningen of middeldure huur- en koopwoningen." De partij wil graag van het college weten of zij in gesprek willen gaan met beleggers om die mogelijkheden te bekijken. 

Hanneke Marcelis
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief