Afbeelding
Foto: SP Breda

Schreeuwend tekort aan standplaatsen voor woonwagens in Breda

Door: Bregje Kop Politiek

BREDA - Er is een schreeuwend tekort aan standplaatsen voor woonwagens. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Bredase SP samen met woonwagenbewoners uitvoerde. “Het probleem is echt veel groter dan de gemeente tot nu toe dacht!”

Al jarenlang wachten veel woonwagenbewoners in Breda op een woonwagenplaats. “Er is namelijk geruime tijd sprake geweest van een uitsterfbeleid, zowel op landelijk niveau als in de gemeente Breda”, aldus de Bredase SP. “Als gevolg hiervan zijn steeds meer woonwagenbewoners gedwongen om in huizen te gaan wonen, omdat er simpelweg geen andere optie voor hen was.”

Tot op heden heeft Breda geen nieuw beleid geschreven om ervoor te zorgen dat er standplaatsen bijkomen. Enkele jaren geleden is er door de gemeente Breda een woonwensenonderzoek uitgevoerd, waaruit geconstateerd werd dat er 25 woonwagenplaatsen nodig zouden zijn en dat dit geleidelijk aan kan worden opgelost door natuurlijk verloop en verder geen concreet plan of nieuw beleid. “Dit zorgde voor veel vraagtekens en onrust onder de woonwagenbewoners, want zij kennen een hele andere realiteit.”

Daarom startte SP Breda, samen met woonwagenbewoners, een eigen onderzoek. “En dat heeft flink andere cijfers opgeleverd”, aldus de partij. “Op dit moment zijn er namelijk 60 spijtoptanten (noodgedwongen voormalig woonwagenbewoners) en 60 woonwagenbewoners die ongewenst inwonen, zij wachten allen op een plekje in Breda. Dit is aanzienlijk hoger aantal dan de 25 waar de gemeente vanuit ging en dit aantal zal nooit worden ingelopen door natuurlijk verloop. Hier moet dus direct actie op worden ondernomen. Hoewel het uitsterfbeleid sinds juli 2018 niet meer van kracht is, lijkt het in Breda nog steeds de realiteit. Daarom hebben we deze bespreeknotitie opgesteld om deze kwestie aan de orde te stellen.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat de gemeente sinds haar eigen onderzoek van een paar jaar geleden eigenlijk niks heeft gedaan om ervoor te zorgen dat er nieuwe plekken bij komen. “Er wordt vanuit gegaan dat door natuurlijk verloop er wel plek vrij komt. Maar dat is niet of in ieder geval ruimschoots onvoldoende.” aldus Verdaasdonk. “Daarom is het hoog tijd dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt en een einde maakt aan schrijnende situaties waarbij levens stilstaan omdat mensen verplicht bij elkaar moeten inwonen omdat er geen plek is.” Het onderzoek staat samen met een notitie aankomende donderdag ingepland voor de vergadering van de gemeenteraad.