Doorstroomvoorziening aan de Slingerweg
Doorstroomvoorziening aan de Slingerweg Foto: Gemeente Breda

Aantal daklozen in regio neemt toe: ‘Tijd voor een nieuw beleid’

Door: Bregje Kop Politiek

BREDA - Het aantal dak- en thuislozen in de regio neemt toe. Dit brengt complexe opgaven met zich mee. Daarom is er een nieuw beleidskader vastgesteld met 7 uitgangspunten, waarbij de nadruk ligt op ‘wonen eerst’.

Door onder andere corona en de economische situatie neemt de kans op uitsluiting en dakloosheid toe. Dat blijkt ook uit de cijfers: de laatste jaren steeg het aantal daklozen in Breda. “Vooral onder jongeren en arbeidsmigranten”, aldus wethouder Boaz Adank. “We zien in onze regio dat de groep verandert: het aantal mensen mét baan, maar zonder huis, stijgt. Bovendien lijkt de problematiek van daklozen vandaag de dag complexer. Het moet anders.”

Eind 2022 presenteerde de overheid het ‘Nationaal Actieplan Dakloosheid: Eerst een Thuis’. “Met ons nieuwe beleidskader haken we daarop in”, aldus de wethouder. “De aanpak zoals deze nu is functioneert over het algemeen prima, maar op bepaalde onderdelen is er wel ruimte voor verbetering en doorontwikkeling.”

Het belangrijkste uitgangspunt in dit nieuwe beleidskader is ‘wonen eerst’. Deze actielijn bestaat uit twee onderdelen: zorgen voor duurzame woonplekken én aanpassen van het palet Maatschappelijke Opvang. “We zien dat de uitstroom momenteel heel langzaam gaat”, aldus wethouder Boaz Adank. “We streven ernaar om daklozen binnen zes weken naar een woning te begeleiden, maar dat halen we eigenlijk nooit”, aldus de wethouder. “Dat komt ook door de grote schaarste op de woningmarkt. We krijgen wel woningen aangeboden vanuit de corporaties, maar dat is niet voldoende. Daarom gaan we nu ‘tussenwoningen’ realiseren”, aldus Adank. 

Tussenwoning
In deze ‘tussenwoningen’ komen dak- en thuislozen terecht na de opvang in de doorstroomvoorziening en vóórdat zij de sleutel krijgen van hun eigen woning. “Hoe lang de mensen in zo’n tussenwoning zullen verblijven zal per geval verschillend zijn”, legt de wethouder uit. “Bij zo’n tussenwoning moet je denken aan een huis waar je met meerdere mensen woont. Dit kan bijvoorbeeld om een gezinswoning in de wijk gaan. Het hoeven in ieder geval geen grootschalige opvanglocaties te zijn. De dak- en thuislozen zullen in zo’n tussenwoning begeleiding krijgen. Er is momenteel al een vergelijkbaar soort woning in de Neubourgstraat.”

Breda is druk bezig met het zoeken naar geschikte woningen. “Dat is nog best lastig, maar we werken er hard aan om dit voor elkaar te krijgen. Het wegstoppen van deze mensen in een daklozenopvang is geen oplossing. We zullen hen moeten ondersteunen naar een zelfstandig bestaan.”

Voorkomen
Naast het realiseren van tussenwoningen, gaat Breda nog meer inzetten op het voorkomen van dak- en thuisloosheid. “Elke gemeente heeft een lokale aanpak voor preventie, nazorg en terugvalpreventie rondom dakloosheid”, aldus wethouder Adank. “We zetten in op (zorgwekkende) zorgmijders en terugdringen van overlast. Dakloze EU-burgers die geen recht hebben op opvang in Nederland ondersteunen we. Dat doen we door hen te begeleiden naar werk of te helpen bij terugkeer. Verder voorkomen we dat uitval of uitstroom uit beschermd wonen, een jeugdzorginsteling of pleeggezin, een GGZ-kliniek, detox, detentie of asielzoekerscentrum leidt tot instroom in de Maatschappelijke Opvang (MO)”, aldus Adank. “We zorgen voor extra begeleiding na uitstroom uit de opvang door dezelfde mentor. Daarmee garanderen we een ‘goede landing’ in de wijk. Dit doen we parallel aan het opstarten van de ambulante begeleiding. Daarnaast zorgen we voor verslavingspreventie.”