Logo bredavandaag.nl
Zondag 6 september 2009, de eerste editie van de Baronie Breda Classic. foto Perry Roovers
Zondag 6 september 2009, de eerste editie van de Baronie Breda Classic. foto Perry Roovers

Omloop het Nieuwsblad: ‘Zonder oortjes terug in de tijd’

  Sport

BREDA – Het peloton verscheen zaterdag aan de start van De Omloop het Nieuwsblad toch zonder oortjes, ondanks veel tegenstand. De eerste grote koers van het nog prille seizoen is volgens radiocommunicatie deskundige Henk Jacobs een stap terug in de tijd.


Veel irritatie was er deze week onder de renners en de ploegen. Zij zien het verbieden van het communicatiemiddel niet zitten. Zo ook de Bredanaar Jacobs bij wie een groot aantal van de topwielerploegen zijn speciaalzaak Jacobs Breda Electronics in Princenhage bezoekt.

De UCI denkt dat de wedstrijden voor de televisiekijker leuker worden wanneer het gebruik van de oortjes verdwijnt. Daar klopt niets van vindt de Bredanaar. Hij denkt dat er voldoende andere manieren zijn om de ritten interessanter te maken.

“De rol van de oortjes wordt overschat. Ik denk dat de meeste informatie die wordt doorgegeven geen effect heeft op het verloop van de koers. Het is vooral een hulpmiddel om de veiligheid voor de renners te vergroten”, meent Jacobs.

De specialist denkt dat de ploegen komende week bij elkaar komen om over het verbod van de UCI te praten. In de ogen van Jacobs zou het verstandig zijn als de wielerbond daarbij aanschuift.

“De ploegen snappen niet waarom ze geen inspraak hebben gehad. Daarom wilden ze starten met oortjes, maar omdat de organisatie van de koers niet verantwoordelijk is voor wat de UCI beslist, gingen ze toch akkoord. Ik denk dat bij de eerst volgende rit van de UCI wel zullen staken”, zegt Jacobs.

Zijn speciaalzaak zal er niet onder lijden wanneer de oortjes voorgoed zullen verdwijnen, denkt Jacobs. Zijn passie wel. Jacobs: “Er zijn genoeg opties naast verbieden. Je kunt er aan denken om de boel open te gooien, zodat de televisiekijkers mee kunnen luisteren. Net zoals bij de Formule 1.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief