Logo bredavandaag.nl
Sprint-atleet Pieter Braun. foto AV Sprint
Sprint-atleet Pieter Braun. foto AV Sprint

Atleet Pieter Braun: ‘Sprint prestaties laten zien’

  Sport

BREDA - Sprintatleet Pieter Braun (19) uit Terheijden begint vrijdag aan het Nederlands Kampioenschap Junioren (NKJ) bij Sprint. Daar kan hij een vervolg geven aan zijn spectaculair comebackjaar. Braun verbeterde tijdens de NK Meerkamp van 17 en 18 mei het Nationaal Juniorenrecord tienkamp tot 7953 punten. Hiermee staat hij 4e op de wereldjunioren ranglijst allertijden.


Pieter Braun was al tijdens zijn juniorentijd een uitgesproken talent. Toch ging zijn sportloopbaan de laatste jaren niet over rozen. In mei 2011 behaalde hij een limiet van het Europese Junioren Kampioenschap (EJK), met zijn allereerste tienkamp ooit, waarmee hij gelijk 1e werd op het NK Meerkamp Junioren. Wat deze prestatie extra speciaal maakte, was dat Pieter net terug kwam van een lange revalidatie, na het afscheuren van zijn kruisband in 2010.

Het EJK, daar moest hij gaan knallen. Weer ging het mis. Na zijn geweldige meerkamp kreeg hij last van zijn voet. Een stressfractuur. Pieter was te snel gerevalideerd en kreeg daardoor een overbelasting. Zijn outdoor seizoen ging weer aan zijn neus voorbij, inclusief het EJK. Flink balen dus. Maar Pieter laat zich niet uit het veld slaan. Lange revalidatie, veel trainen en ook veel geduld brengen hem weer een jaar verder. “Een limiet voor het Wereld Junioren Kampioenschap (WJK) heb ik nu binnen”, aldus een stralende Braun.

Braun begon 10 jaar geleden met atletiek. Bij voetbal bleek hij alleen goed te zijn in hard rennen: “Ik was wel heel snel, dan liep ik naar voren met die bal en dan kon ik er eigenlijk niets meer mee.” Op en rond de vierhonderdmeterbaan bleek zijn talent. Vooral het hoogspringen ging hem goed af. Hij raakte geïnspireerd door de clubrecordhouders van AV Sprint: “Ik wist niet eens hoe ze heetten, maar ik wou ook zo’n clubrecord.” Dat lukte meerdere keren.

Nu haalt hij zijn motivatie uit de dagelijkse trainingen op Papendal, en studeert hij daarnaast aan het CIOS.: “Ik train met toppers als Eelco Sintnicolaas. Die inspireren mij om alleen maar harder te trainen voor mijn doelen. Ik kom steeds dichterbij de top.”

Na het halen van een WJK-limiet, is het tijd voor een nieuwe doelstelling. “Als ik straks op de WJK sta, wil ik een hoge notering halen. Een podiumplaats is nu binnen handbereik. Zo wil ik meer sponsoren aantrekken die achter mijn doelen staan.”

Maar eerst de NKJ op zijn thuisbaan Sprint, 1, 2 en 3 juni. “Dat maakt het wel extra speciaal, ik wil AV Sprint laten zien dat ik nog steeds goed presteer.”

De eerste wedstrijden zijn vrijdag 1 juni om 18.00 uur.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief