Logo bredavandaag.nl
Henk Ketelaar

Na de nagelcontrole gaan de zwemmers de singels in (foto's)

  Sport

BREDA - Nagels controleren, reddingsboten in het water en de zwemmers kunnen gaan. Zondag waren de Haven de singels het toneel voor de vierde editie van de Singelzwemtocht. "Eerlijk is eerlijk, ik kan wel wat concurrentie gebruiken", zegt zwemster Loekie van Huissteden (72).


Door Henk Ketelaar
?Onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) organiseert de Bredase zwemvereniging SBC 2000 jaarlijks het Singelzwemmen. De wedstrijden maken deel uit van de landelijke KNZB-competitie ‘lange afstand zwemmen’. Wedstrijdzwemmers moeten per jaar ten minste vijf wedstrijden over een specifieke afstand hebben gezwommen willen zij in aanmerking komen voor een rangschikking op de KNZB-eindlijst.

Krasse dame
“Zwem je per jaar meer wedstrijden, dan tellen de vijf beste tijden voor de plaats die je aan het einde van het seizoen inneemt,” vertelt Loekie van Huissteden (72) een krasse dame die voor ZPC Amersfoort aan de masters voor dames meedoet. “Veel tegenstand heb ik niet,” verklapt ze. “In mijn categorie ben ik namelijk de enige zwemmer en win dus bij voorbaat. Ik zwem jaarlijks meer dan vijf wedstrijden, onder elke weersomstandigheid. Maar eerlijk is eerlijk, ik kan wel wat concurrentie gebruiken”, laat ze olijk weten.

Reddingswerk
Om de wedstrijden veilig te laten verlopen heeft de Bredase Reddingsbrigade voor dit evenement zeven boten en vijfentwintig vrijwilligers ingezet. “Drie boten patrouilleren hier in de haven en voor het Spanjaardsgat, de overige vier verderop in de singels”, vertelt een medewerker van de reddingsbrigade. “We hebben voor dit evenement assistentie van de reddingsbrigades uit Hardinxveld, Moerdijk, Bergen op Zoom en Eindhoven, anders hadden we hier niet met dit aantal deze service kunnen verlenen,” vertelt hij. 

Controle
De wedstrijdzwemmers worden voordat zij het water ingaan zorgvuldig gecontroleerd, waarbij vooral de nagels een kritische blik krijgen. “Lange nagels kunnen medezwemmers verwonden en dat willen we voorkomen,” vertelt de KNZB-official die zojuist een deelnemer had verzocht om eerst één van zijn vingernagels te laten knippen. Vincent (21) jaar uit Roosendaal, een 7500 meter zwemmer, is door de controle heen en van oordeel dat de ambiance en de organisatie van dit evenement prima in orde is. “Alleen het water zou hier wel wat schoner mogen zijn”, laat hij als enige tegenvaller horen.     

Titel verdedigen
Met een trotse vader naast zich, staat Chris Siemens (13) uit Rozenburg te trappelen om het water in te gaan. “Vorig ben ik in mijn categorie eerste geworden,” vertelt hij. “Of ik ook dit jaar weer kan doen betwijfel ik, want de concurrentie is groter. Maar ik ga extra mijn best doen en wie weet lukt het mij”, laat hij hoopvol horen. 

Bekijk de foto'sFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief