Logo bredavandaag.nl
De start van de BinckBank Tour 2017 bij Breepark, maandag 7 augustus 2017.
De start van de BinckBank Tour 2017 bij Breepark, maandag 7 augustus 2017. (Wijnand Nijs)

Nieuw werkbezoek aan Vuelta om ronde naar regio te halen

  Sport

BREDA - Vertegenwoordigers van de gemeente Breda, gemeente Utrecht en de provincies Noord-Brabant en Utrecht gaan over twee weken naar Nîmes voor een werkbezoek aan de Vuelta. De Ronde start dit jaar in het Franse Nîmes.


Op die manier willen de overheden meer inzicht krijgen in wat er komt kijken bij het verwerven van een start van deze wielerronde in Nederland. Het gaat om een ambtelijke projectgroep, die een onderzoek gaat doen, geeft wethouder sport Paul de Beer aan. “Op die manier willen we gefundeerd een beslissing kunnen nemen over het halen van de Vuelta”, zegt hij na de start van de BinckBank Tour in Breda.

Start ervaren
Ook vorig jaar ging er een verkenningsgroepje naar Spanje. “Daaruit bleek dat de directie van de Vuelta positief is over ons initiatief om de start in 2020 of 2021 naar Nederland te halen. Nu gaan de ambtenaren informatie uitwisselen, kijken bij de start om daar de gang van zaken te ervaren en om contact te zoeken met sponsors van de Vuelta. Daarnaast peilen ze ook de reacties van de ploegen, die hebben direct geen stem, maar zijn uiteraard wel belangrijk.”

Breda trekt in de plannen op met de kopgroepgemeenten van de West-Brabantse wieleragenda. Breda, Alphen-Chaam, Rucphen, Roosendaal, Woensdrecht en Tholen proberen samen het wielrennen in West-Brabant te stimuleren. “Onderdeel van het onderzoek is ook te kijken naar de draagkracht in de regio”, geeft De Beer aan.

“We willen niet in de situatie belandden dat alleen overheid opdraait voor de kosten. Daarin staan Breda, de provincie Noord-Brabant, gemeente en provincie Utrecht op een lijn.” In de regio maakte de onderzoeksgroep daarom ook een rondje langs wielerverenigingen, organisaties van wielerwedstrijden in de regio. “En het lokale bedrijfsleven. Wij als gemeenten hebben sowieso eens in de zeven weken overleg over de voortgang van het wielerprogramma in de regio.”

Wielerplan
In oktober komt de regio met een wielerplan voor West-Brabant. “Dat gaat over talentontwikkeling, maar ook over de breedtesport en gaat van heel concreet tot het uitspreken van ambities zoals het halen van de Vuelta naar de regio. Met dat plan gaan we naar de KNWU en de provincie.”

De Beer benadrukt daarbij op te trekken met de regio. “Naast de kopgroepgemeenten is ook Zundert heel actief en hebben we contact met Essen. Wij zijn echt een wielerstad bij de gratie van een wielerregio.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief