Na boek Avondje NAC nu ook de film (bekijk de trailer)
Na boek Avondje NAC nu ook de film (bekijk de trailer) (Foto: GIC)

Na boek Avondje NAC nu ook de film (bekijk de trailer)

  Sport

BREDA - Het is een begrip in de voetbalwereld, een fenomeen in de stad, en nu is het een film: Avondje NAC. Geïnspireerd op het gelijknamige boek van AD-journalist Sjoerd Mossou, heeft het Bredase GIG creative film production een documentaire gemaakt over het Avondje.


De filmmakers nemen de kijker mee op zoek naar het ontstaan, de ontwikkeling en de huidige beleving van het clubgevoel tijdens een wedstrijdavond van NAC. "De cultuur van het 'Avondje' onderscheidt NAC van alle andere clubs in Nederland," begint Sjoerd Mossou, sportjournalist en schrijver van het boek Avondje NAC dat in 2012 met veel lof werd ontvangen.

Het boek fungeerde voor de makers van de documentaire als een rode draad bij de ontwikkeling van de film. Regisseur Ariënne Dozeman neemt de kijker mee op reis naar bepalende momenten in de geschiedenis van de club aan de hand van oude foto's en beelden en gesprekken met oude coryfeeën, zoals oud-trainer Bob Maaskant, oud-voetballer Pierre van Hooijdonk en oud-secretaris Eugene Lemmens.

De makers vielen tijdens het draaien van de film met hun neus in de boter. Uitgerekend tijdens de enorme overwinning op Feyenoord draaide de crew beelden voor een volledig Avondje NAC. In het stadion, maar ook in kroegen als de Bommel en het Stammeneke, vooraf en na afloop.

De documentaire Avondje NAC wordt vrijdag 11 mei om 21.00 uur uitgezonden door FOX Sports. Op dinsdag 8 mei is de voorpremière tijdens een speciale Bier & Ballen-filmavond in café De Bommel.