De Binck Bank Tour startte in 2017 met een ploegenpresentatie op de Grote Markt.
De Binck Bank Tour startte in 2017 met een ploegenpresentatie op de Grote Markt. Foto: Stadsfotograaf Breda

'Etappe Vuelta start op Grote Markt'

Door: Wijnand Nijs Sport

BREDA - De etappe Breda-Breda van de Vuelta in 2020 moet 23 augustus starten op de Grote Markt, met een VIP-dorp in het Valkenberg. Dat ziet wethouder Daan Quaars ideaal scenario. De finish zou moeten zijn op de Claudius Prinsenlaan voor het Stadskantoor.

Quaars stuurde deze donderdag een raadsbrief over de stand van zaken rondom de komst van de wielerwedstrijd naar Nederland. Breda trekt hierin op met de provincies Utrecht en Noord-Brabant en met de gemeente Utrecht. De publieke instanties hebben inmiddels hun deel van het benodigde budget toegezegd. Breda en de provincie Noord-Brabant ieder 950.000 euro, Utrecht en de provincie Utrecht 2,1 miljoen. Daarnaast komt er subsidie van het Rijk voor iets meer dan 2 miljoen. 

"We zijn nu bezig met het benaderen van het bedrijfsleven", geeft Quaars aan. "Daarvoor hebben we ook de Champions Trophy benut, dat was een ideaal moment", verwijst hij naar het aanwezige bedrijfsleven. Over toegezegde bedragen kan hij nog niet veel zeggen. "Sommige bedrijven willen ook in natura wat doen." Mocht het bedrijfsleven meer bijeenbrengen dan de noodzakelijke circa 6,5 miljoen, dan zijn er volgens de wethouder twee opties: "Of we brengen de gemeentelijke bijdrage naar beneden, of we steken meer geld in de side-events."

Over drie maanden zou er meer duidelijkheid moeten zijn over de bijdrage van het bedrijfsleven in het land. Een strakke deadline voor het officieel kandidaat stellen bij de Vuelta-directie is er niet. "Maar het zal voor iedereen duidelijk zijn dat je daar niet mee kunt blijven wachten."

Een exacte route van de etappe door West-Brabant is nog niet duidelijk. Breda heeft bij gemeenten in de regio de vraag uitgezet. Of de koers een gemeente aan gaat doen, hangt niet af van een financiële bijdrage. "Maar meer aan de medewerking, bijvoorbeeld in de vorm van verkeersregelaars en afzettingen."

Breda wil de etappe koppelen aan verschillende side-events. Concrete plannen zijn er nog niet. "Maar de etappe moet natuurlijk ook eerst nog worden toegewezen", relativeert hij. Er over nagedacht is al wel. "Een toertocht over de etappe is inderdaad een van de mogelijkheden, maar we willen ook zeker de link leggen met onze Spaanse geschiedenis en met het Verhaal van Breda. Ik hoop ook dat mensen met ideeën zich de komende tijd melden."  

De Vuelta moet in elk geval een publiekstrekker worden. "De organisatie verwacht zo'n zeventigduizend bezoekers bij de etappe en 1400 journalisten uit de hele wereld. De etappe is de gehele dag op tv."