Wanny van Gils na zijn iconische doelpunt tegen FC Eindhoven in 1991.
Wanny van Gils na zijn iconische doelpunt tegen FC Eindhoven in 1991. (Foto: Youtube/De Rat)

Oud NAC-voetballer Wanny van Gils (59) overleden

  Sport

OOSTERHOUT/BREDA - Oud-NAC-voetballer Wanny van Gils is op 59-jarige leeftijd overleden. Van Gils speelde twee periodes voor NAC, eind jaren zeventig en eind jaren tachtig - begin jaren negentig.


In die tijd was voetbal bij NAC een semi-professioneel beroep. Van Gils combineerde het voetbal altijd met een baan ernaast. In 1999 startte hij zijn eigen financieel adviesbureau, DVG Financiële Diensten, waar hij tot op heden directeur/eigenaar was.

Als voetballer bij NAC groeide Van Gils uit tot een cultfiguur. Als middenvelder wisselde hij briljante momenten met minder mooie af. Zo gaat de overlevering dat hij eens voorbij werd gespeeld door een tegenstander toen hij zijn schoen aan het strikken was. En die tegenstander scoorde ook nog eens. Beroemd is zijn goal  tegen FC Eindhoven in 1991. Een goal die jarenlang alleen in de herinnering van de fans leefde, maar die in 2012 door een fan werd opgesnord op een VHS-band.  Of dit zijn mooiste goal was, werd hem gevraagd tijdens de presentatie van het boek Avondje NAC van Sjoerd Mossou. "Zoveel heb ik er niet gemaakt, maar dit was wel een mooie."

Zijn wisselvalligheid leverde het ludieke spreekkoor op 'Wanny, hij wil wel maar hij kannie'. Zelf was hij daar realistisch over. "Ik was denk ik wel een goede voetballer, maar ik had ook wel eens mijn dagen niet", vertelde hij jaren geleden aan Brabant 10. Het fragment kwam ook terug in een minidocumentaire over hem op NOS.nl.

 
Daarnaast was de Oosterhouter ook trainer in het amateurvoetbal en voorzitter van TSC. Bij Oosterhout was hij twee periodes actief. "In de twee periodes waarin Wanny aan onze vereniging verbonden is geweest hebben wij Wanny leren kennen als een bevlogen vakman die zijn team dingen wilde bijbrengen. Zijn passie voor en kijk op het voetbalspel zullen ons bijblijven", schrijft het bestuur van de club in een in memoriam. Bij DIA was hij in 2016-2017 trainer van het team waarin ook zijn zoon speelde. Dennie van Hassel maakte Van Gils toen mee als trainer: "Een strenge trainer op het veld en een geweldige gevoelige man buiten het veld. We hebben veel geleerd van deze man."
 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief