Logo bredavandaag.nl
Bas Maes.
Bas Maes. (Foto: Wijnand Nijs)

SP: ‘Afboeken stadion niet zonder gevolgen’

  Sport

BREDA - Als NAC het Rat Verlegh Stadion daadwerkelijk voor 5,5 miljoen euro koopt, dan moet de gemeente Breda 5,7 miljoen afschrijven. Dat kan niet zonder gevolgen blijven, vindt de SP.


De partij heeft samen met GroenLinks al een debat aangevraagd over de voorgenomen verkoop.  “Dat geld moet ergens vandaan komen”, stelt SP-fractievoorzitter Bas Maes. “Het kan zijn dat de risicoreserve van de gemeente kleiner worden. Die risicoreserve is een potje voor tegenvallers, dat zul je aan moeten vullen.”

Volgens de SP’er komt nu aan het licht dat het stadion voor teveel geld in de boeken heeft gestaan. “Dat taxatierapport van toen, was een flinterdun rapport. Dat kwam toevallig precies uit op het bedrag dat NAC destijds nodig had. Wij denken dat toen is betaald wat NAC nodig had, in plaats van wat het stadion waard was.”

Het college meldt het af te boeken bedrag in de brief aan de raad. Het stadion staat voor 17 miljoen in de boeken. “Daarvan is 3 miljoen de waarde van de grond, die blijft van de gemeente”, becijfert Maes. Nog eens twee miljoen is de waarde van kantoren en een toren van het stadion die eveneens gemeente-eigendom blijven. Na aftrek van de 5,5 miljoen die NAC zou gaan betalen, blijft zo’n 6 miljoen over.

“Het is goed nieuws dat er eindelijk een eerste stapje gezet wordt in het terugdringen van de belangenverstrengeling tussen de gemeente en NAC”, zegt Maes over de verkoop. “Maar het afboeken van 6 miljoen aan belastinggeld kan niet zomaar zonder gevolgen blijven. Laat die afboeking in elk geval een dure les zijn, geen weggegooid geld.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief