Worldcup Skateboarden bij Pier 15.
Worldcup Skateboarden bij Pier 15. Foto: Michael Janiec

Worldcup Skateboarden in Breda: ‘%$&# belangrijk!’

Door: Michael Janiec Sport

BREDA - Nergens kom je zoveel mensen samen tegen met een geschiedenis van botbreuken- en fracturen als tijdens de Worldcup Skateboarden bij Pier 15 dit weekend.  En dan hebben ze ook nog eens de bereidheid en passie om die bijhorende risico’s te blijven nemen in de zoektocht naar ‘skills’..

Pier 15 is voor de eerste keer het toneel van een Worldcup. Ontelbare krassen en schrammen op de quarterpipes en rails zijn de stille getuigen van een ijverig groepje Bredase skaters en hun passievolle tijdverdrijf.

Dit keer mogen zij meekijken met ‘de grote jongens’ van de sport. Ook meiden – iets minder vertegenwoordigt in skateboarding – zien jongedames uit landen zoals Rusland en België zichzelf bewijzen in Pier 15 voor de jury. Yoël Yaïr, bekend als de Bredase DJ/producer Coco Bryce, verzorgt intussen de muziek. Een mix van diverse hiphop leidt de runs van de aanwezige straatatleten in. “Cool om te zien dat er zoveel vrouwen meedoen, tijdens het NK waren dat er hooguit vijf. Dit keer zijn het een stuk of tien”, ziet Yaïr.

Grote namen

Jeroen van Eggermond, organisator en eigenaar van Pier 15, kijkt tevreden terug naar de eerste editie: “Een doorslaand succes. Het is heel bijzonder dat zoiets in Breda gebeurt. Normaliter vindt dit evenement plaats in steden zoals Londen, Berlijn en Amsterdam”, stelt Van Eggermond. Zo’n 1500 bezoekers reisden dit weekend af naar de Bredase Veilingkade voor het driedaagse evenement.

Omdat het organiseren van het NK Skateboarden vorig jaar voortvarend verliep, besloot de organisatie om er een schepje bovenop te doen. De licentie voor een Worldcup evenement werd binnengehaald. Skateboarders uit vijftien landen namen dit weekend deel aan de eerste editie – grote internationale namen met bedrijven als Red Bull, Nike en GoPro als sponsoren. “Pier 15 verwelkomde al verschillende wedstrijden. Door onze goede relatie met de gemeente en de provincie kunnen we dit op zo’n niveau doen.”

Showtime

De show staat bol van gewaagde flips, grinds en pirouettes. Het publiek, veelvuldig aanwezig op het balkon en letterlijk op elkaar gestapeld – vele bezoekers beklommen de stalen balken boven het balkon voor ’t beste zicht – fungeert als een moeilijkheidsmeter die de inzet en vaardigheden (of het gemis eraan) opvallend precies beantwoordt met mate van klapsalvo’s en gejuich. Naarmate de rondes vorderen en de skateboarders gewaagdere tricks uithalen, piekt de publieksreactie telkens iets meer.

Martijn Gulden, één van de kopstukken in de Bredase skateboardscene, spreekt met trots over de komst van Worldcup naar Breda: “Zoiets in Breda is %$&# belangrijk! De Pier begon ooit als een plekje voor de skatende jeugd, nu verwelkomen we skaters uit landen zoals Brazilië”, stelt de eigenaar van skateboardwinkel Bonk.


Skateboarding ontstond in de jaren 60’ in de Verenigde Staten en is inmiddels een generatie overstijgend fenomeen. Surfers zochten destijds naar een alternatief op de golvende zee; een surfboard werd van wielen voorzien, en al snel rolden de eerste skateboarders door de komvormige zwembaden van de yankees. Een subcultuur waarbij respect verdiend wordt door lef, doorzettingsvermogen en grensverleggende zelfcontrole.

Worldcup Skateboarden bij Pier 15.