Outdoor Brabant 2016
Outdoor Brabant 2016 (Foto: Vinnie de Laat)

Outdoor Brabant trekt stekker eruit

  Sport

BREDA - Outdoor Brabant houdt op te bestaan. Het bestuur van het paardensportevenement heeft het faillissement aangevraagd. Het is volgens het bestuur niet mogelijk om in de huidige vorm een evenement te organiseren dat kostendekkend is.


Dat zegt oud-voorzitter Cees Meeuwis in een toelichting. “We zijn het afgelopen jaar bezig geweest te zoeken naar een permanente locatie, die ook voor andere evenementen gebruikt zou kunnen worden. Op die manier zouden we de kosten flink hebben kunnen terugbrengen.”


Begroting niet rond
Eerder besloot Outdoor Brabant dat de editie van 2018 niet door kon gaan. “We kregen de begroting niet rond, ook niet voor een afgeslankt evenement”, zegt Meeuwis, die na zijn afzwaaien als voorzitter in 2017 op zoek ging naar een mogelijke permanente locatie. De organisatie zag de afgelopen jaar de schuld oplopen tot enkele tienduizenden euro’s, door jaarlijks terugkerende tekorten. In 2016 werd een poging gedaan schoon schip te maken, door schuldeisers aandeelhouder te maken.

Outdoor Brabant moest elk jaar tenten, stallen en andere voorzieningen huren voor het vierdaagse evenement. De organisatiekosten liepen daardoor op tot een miljoen. “De afgelopen jaren zijn de kosten gestegen door de kwaliteitseisen die gesteld worden aan een dergelijk evenement, terwijl de sponsorbijdragen onder druk stonden.” Met kaartverkoop kon dat gat de laatste jaren niet gedicht worden.


Vergunning
Het bestuur onderzocht afgelopen periode verschillende scenario’s om toch te kunnen blijven doorgaan. “Onder meer door te kijken of er een tweede evenement in de week erna op het terrein zou kunnen plaatsvinden, bijvoorbeeld voor aangepaste sporters. Dat bleek echter niet te passen in de vergunning.”

Ook waren er verschillende permanente locaties in beeld, waaronder de Klokkenberg, de Roosberg en de Bavelse Berg. Geen van deze locaties bleek geschikt qua terrein, vergunning of prijs. Nadat onderhandelingen bij de Roosberg op niks uitliepen, concludeerden de bestuurders dat er geen toekomst meer was voor het evenement. “Dat is erg jammer, want er is door veel vrijwilligers en medewerkers altijd hard aan gewerkt”, stelt Meeuwis. “Er was geen perspectief dat er ergens anders geld vandaan kon komen.”

Outdoor Brabant ontstond in deze vorm in 2000, toen verschillende paardensportevenementen in Breda de krachten bundelden tot een groot hippisch evenement. In 2011 werd de naam veranderd in Outdoor Brabant en bood het onderdak aan dressuur, springen, eventing en aangespannen paardensport.
 

  FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief