John Karelse oud-trainer NAC
John Karelse oud-trainer NAC (Foto: Peter Visser)

Karelse over NAC: ‘We moeten stoppen met negatief vooruitkijken’

  Sport

BREDA - Met nog vier wedstrijden tot de winterstop staat NAC op de 18e positie in de Eredivisie. Punten zijn hard nodig, zondag gaat NAC op bezoek in het hoge noorden bij directe concurrent FC Groningen.


Dat er iets moet veranderen bij NAC dat is duidelijk. In dertien wedstrijden heeft NAC acht punten bij elkaar gesprokkeld. Tegen de directe concurrentie (De Graafschap, Fortuna Sittard, ADO, FC Emmen, Excelsior en Willem II) werden slechts vijf punten behaald. “Als je van de achttien punten die je kan behalen er maar vijf behaald tegen je concurrentie dan is dat natuurlijk niet goed”, weet ook John Karelse, oud-trainer en oud-doelman van de Bredanaars.

Verwachtingen

Levien den Boer, van de B-side Rats had voorafgaand aan het seizoen meer verwacht. “Met teams als FC Emmen, Fortuna Sittard en De Graafschap had ik verwacht dat NAC zich eenvoudig veilig zou spelen. Halverwege blijk je de voornaamste degradatiekandidaat te zijn en dat is toch even slikken”, aldus de journalist van de fansite. “Dus NAC valt sowieso nogal tegen dit jaar.”

Nieuw systeem

NAC-trainer Mitchell van der Gaag koos afgelopen zaterdag tegen Ajax voor een nieuw systeem: 5-3-2 in plaats van 4-3-3. De schade bleef beperkt en NAC had fases waarin het goed speelde. Den Boer denkt daarom dat NAC er goed aan doet om vast te houden aan het nieuwe systeem. “Dit seizoen heeft NAC al verschillende wedstrijden verloren, waarin het niet noodzakelijkerwijs slechter was dan de tegenstander, maar wel één of twee goals incasseerde. Als je een manier vindt om minder goals te incasseren, moet je dat zeker doen.”

Ook Karelse deelt deze mening. “Met het 5-3-2 systeem stond het verdedigend tegen Ajax wel goed en in de oefenwedstrijd tegen Zulte Waregem wist NAC ook de nul te houden. Je moet dus per tegenstander afwegen in welk systeem je gaat aantreden. Alleen in Groningen zou ik gewoon voor de winst gaat. Als Mitchell van der Gaag zondag het materiaal heeft om 4-3-3 te kunnen spelen, dan zou ik dat gewoon doen."

Aankomende weken

Het kwam voor NAC niet slecht uit dat afgelopen weekend de zes clubs die boven zich staan allemaal verloren. In de aankomende weken gaat NAC op bezoek bij FC Groningen (16e) en PEC Zwolle (15e) en ontvangt het in eigen huis Vitesse (4e) en SC Heerenveen (12e). Levien durft vooralsnog nergens op te rekenen: “Tegen Ajax stond NAC defensief aardig, maar scoren blijft een probleem. NAC heeft effectief maar één manier van aanvallen: Rosheuvel de bal geven en hopen dat zijn voorzet bij Te Vrede belandt. Dat is wat magertjes en dus denk ik dat NAC blij mag zijn met een aantal gelijkspelletjes.”

Het behalen van drie punten zondag is eigenlijk noodzaak. De dag ervoor nemen De Graafschap (17e) en PEC Zwolle (15e) het tegen elkaar op. Het verschil met beide is respectievelijk drie en vier punten. Als NAC zondag zelf verliest wordt het gat met FC Groningen vergroot naar vijf punten en kan het wel eens stijf onderaan komen te staan. “Maar we zouden moeten stoppen met het negatief vooruitkijken, want als NAC zondag gewoon wint, dan ziet de stand er heel anders uit”, aldus Karelse.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief