Wielerhistorie tijdens de presentatie van de Vuelta in Breda.
Wielerhistorie tijdens de presentatie van de Vuelta in Breda. (Foto: Wijnand Nijs)

‘Mooi als Breda op lange termijn wat aan Vuelta overhoudt’

  Sport

BREDA - Een mooie aftrap richting de komst van de Vuelta. Zo ziet oud-wielrenner Stef Clement de avond in Mezz. Hij hoopt dat de komst van de wielerronde naar de stad in augustus 2020 ook iets losmaakt voor de lange termijn. “Want een feestje bouwen op de dag zelf, dat kunnen we wel in Breda.”


Clement heeft zelf ervaren wat zo’n grote ronde kan betekenen. “Ik ben zelf in 1996 naar de start van de Tour de France in den Bosch geweest, in ‘97 heb ik mijn licentie aangevraagd. Misschien was ik zonder dat bezoekje wel nooit wielrenner geworden.”

Maar het is niet alleen de voorbeeldfunctie en inspiratiebron die de ‘grote jongens’ kunnen bieden aan jonge jongens en meiden, maar ook de impuls die het kan geven aan de structuur van een sport. “De manier waarop Rabobank het wielrennen heeft gevormd is voor mij net zo belangrijk geweest, dat heeft mij geholpen om prof te worden.”

Hij ziet daarvoor kansen voor de wielerverenigingen in de regio. “Je mist nu eigenlijk een overkoepelend verhaal. Van oudsher komt er veel wielertalent uit de regio. Dit is een mooi moment om die verbinding te zoeken. Als ik de KNWU was, dan wist ik het wel, dan zou ik dit aangrijpen.”

Volgens de Bredanaar, die inmiddels in Utrecht woont, kan de stad een voorbeeld nemen aan wat er in Den Bosch is gebeurd na die Tourstart in 1996. “Daar is toen een businessclub ontstaan die ook daarna andere evenementen naar de stad heeft gehaald. Het zou mooi zijn als er zo iets blijvends ontstaat.”

De komst van een ronde kan ook voor niet-wielerliefhebbers blijvende gevolgen hebben. “Bijvoorbeeld als de fietsinfrastructuur verbeterd wordt.”

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief