De toekomst van NAC?
De toekomst van NAC? (Foto: Peter Visser)

Doemscenario dreigt voor NAC

  Sport

ANALYSE - Het zijn donkere tijden voor NAC. Sportief stoomt de Parel van het Zuiden af op een ondergang naar de eerste divisie, terwijl ook de organisatie zoekende is naar een reddingsboei en een kapitein. Daarmee dreigt het seizoen 2018-2019 in een donkerzwart scenario te eindigen.


Nog even samenvatten wat er tot op heden is gebeurd. Het begon met een keeper van partner Manchester City die na een duel werd teruggehaald. Daarna stapelden de problemen zich op voor technisch directeur Hans Smulders en begon de club water te maken. De kritiek vanuit de aandeelhouders op het technische beleid groeide, en eind september kon hij zijn boeltje pakken.

Goetzee
Tegenvaller voor de aandeelhouders: Algemeen directeur Justin Goetzee liet zich niet van zijn aangekondigde voornemen om zich solidair te verklaren afpraten. Daarmee betekende het ontslag van Smulders ook het afscheid van de directeur die NAC op organisatorisch en financieel gebied in rustig vaarwater had gebracht.

Daarna stak de storm op en werd het nooit meer rustig op zee. NAC zocht naar een nieuwe algemeen directeur en dacht die te hebben gevonden in Henri van der Aat (ex-Rabo wielerploeg, ex-Ajax). Nadat Van der Aats naam uitlekte, haakte de gewenste kandidaat af. Dat was begin januari.

Inmiddels heeft het geelzwarte schip van NAC aan alle kanten averij opgelopen. Gedroomd technische man Tim Gilissen gaat in die functie aan de slag bij Heracles Almelo en verlaat de club als hoofd jeugdopleiding. Daarmee is het technisch platform, dat van kort voor de winterstop het spelersbeleid bepaalde, volledig onthoofd. Eerder trad Pierre van Hooijdonk terug, wetende dat de transfer deadline was verstreken.

Zeilen bijzetten
Conclusie? NAC moet alle zeilen bijzetten om uit deze orkaan te komen. Er is een interim-directeur voor drie dagen in de week in de persoon van Nicole Edelenbos, er is geen technisch verantwoordelijke meer in de dagelijkse leiding, er zijn morrende aandeelhouders en er zijn boze en vooral teleurgestelde fans. Daarnaast loopt het contract met hoofdsponsor CM.com af na drie keer een verlenging met een jaar.  

Understatement van het jaar: Dat is niet de meest aantrekkelijk start voor zowel een nieuwe technisch manager als een nieuwe algemeen directeur. Want als NAC degradeert, wacht ongetwijfeld een reorganisatie. En nu instappen als technisch verantwoordelijke betekent dat je binnen nu en een maand met de spelers om tafel moet hebben gezeten en er contracten moeten worden opgezegd. En o ja, er lopen ook nog onderhandelingen over het terugkopen van het stadion van de gemeente.   

En nu?
Wat er nu moet gebeuren om deze TitaNAC niet volledig op de ijsschots te laten botsen, met een totale ondergang tot gevolg? Wie het weet mag het zeggen. Aandeelhouders en Raad van Commissarissen moeten zich goed achter de oren krabben over de ontstane situatie, waar ze zelf debet aan zijn. Misschien een crowdfunding waarmee de fans de aandelen van de aandeelhouders overnemen? Zodat op die manier een geheel nieuwe eigenaarschap van de club ontstaat.

Wat er niet moet gebeuren? In blinde paniek als het uitgooien van een soort reddingsvest de trainer ontslaan. Van der Gaag maakt fouten en krijgt de ondermaatse groep niet voldoende aan de praat, dat is zeker. Maar komend seizoen staat er een geheel andere groep en is er een nieuwe start.  


 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief