Ruud Brood staat de pers te woord op zijn eerste werkdag als hoofdtrainer van NAC. Later deze week verwacht NAC ook een nieuwe directie te kunnen presenteren.
Ruud Brood staat de pers te woord op zijn eerste werkdag als hoofdtrainer van NAC. Later deze week verwacht NAC ook een nieuwe directie te kunnen presenteren. (Foto: Wijnand Nijs)

Deze week nieuwe directie bij NAC

  Sport

BREDA - NAC presenteert deze week de nieuwe algemeen directeur en de nieuwe technisch directeur. Dat verwacht interim-directeur Nicole Edelenbos, die maandag de keuze voor Ruud Brood als trainer voor de rest van het seizoen toelichtte. “Het is duidelijk waar nu de focus op ligt en dat is er alles aan doen om NAC in de Eredivisie te houden”, aldus de directeur.


Edelenbos erkent dat het voor de buitenwacht onrustig oogt, met alle wisselingen. “Er is heel veel gebeurd. Maar het is ook zo, dat je met heel veel nieuwe mensen, nieuw elan creëert. Iedereen die nu begint, heeft er heel veel zin in”, verwijst ze naar de nieuwe technische staf. NAC kon zelfs kiezen uit trainers, ondanks de hectiek bij de club: “Ze stonden in de rij, je wilt niet weten hoe populair de club is.”

Een van de opdrachten van de interim-directeur was het zoeken naar een nieuwe technische man en een nieuwe algemeen directeur, als opvolgers van respectievelijk Hans Smulders en Justin Goetzee. Dat ziet er, na een hobbelige start van de zoektocht na nieuwjaar, goed uit. “Ik verwacht dat we ze deze week kunnen presenteren.”

De eerste nieuweling was voor een positie, waarvoor bij haar aanstelling geen zoekvraag uitstond: de positie van hoofdcoach. “Dat kwam naast de lopende trajecten.” Dat NAC bij Ruud Brood uitkwam, kwam naar voren uit een inventarisatie die de club maakte. “Daarin kwam heel vaak zijn naam terug. Dat hebben we met elkaar besproken, dat zag er goed uit. Hij leek goed te passen bij deze club. Vervolgens ben ik met hem in gesprek gegaan.”

Dat NAC uiteindelijk de hele technische staf vernieuwde, was een gevolg van de keuze voor Brood. “We hebben er vertrouwen in dat hij de komende wedstrijden iets kan brengen. Iemand met zoveel verstand van zaken, moet je zijn eigen beleid laten laten maken. Dan moet je vertrouwen dat als hij zegt dat hij een effect wil creëren, dat hij dit met nieuwe mensen wil doen en een eigen team wil hebben. Het is in het voetbal niet ongebruikelijk dat dit gebeurt.”

Dat Brood tot 1 juli heeft getekend, was voor NAC geen probleem. “Wij vonden dat niet erg. Het is duidelijk waar nu de focus op ligt”, aldus Edelenbos. Dat wil niet zeggen dat Brood ook niet komend seizoen voor de groep kan staan. “We gaan in mei evalueren. Zoals wij er tegenaan kijken, heeft dat niet per se te maken met degradatie of blijven in de Eredivisie. Ruud is een coach die graag op Eredivisieniveau wil werken, maar die ook wel weet dat dit Eerste Divisie kan worden.”

De afgelopen week gingen er verschillende geruchten dat er nieuwe aandeelhouders zouden zijn. Daarvan is geen sprake, stelt de tijdelijke directeur. “We hebben allerlei gesprekken, maar geen gesprekken met nieuwe aandeelhouders. We hebben wat anders aan ons hoofd.”

Een ander dossier dat op haar bordje ligt: de aankoop van het stadion. “Donderdag zitten we weer bij de gemeente. We zijn nu met de gemeente aan het bespreken over de mogelijkheden van aankoop. Op het moment dat dit er goed uitziet, gaan we die optie lichten. Dan moeten we het rond krijgen. Het ziet er goed uit.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief