Ruud Brood staat de pers te woord op zijn eerste werkdag als hoofdtrainer van NAC.
Ruud Brood staat de pers te woord op zijn eerste werkdag als hoofdtrainer van NAC. (Foto: Wijnand Nijs)

Betrokkenheid doet Brood terugkomen bij NAC

  Sport

BREDA - Betrokkenheid bij de club. Dat is voor Ruud Brood reden om terug te keren bij NAC, de club waar hij eerder jaren als speler en ook als assistent-trainer actief was. Nu, nadat de club al drie keer eerder bij hem aanklopte, gaat hij proberen een wonder te verrichten om NAC van de laatste plaats te krijgen en te behouden voor de Eredivisie.


“Ik wilde me eerst oriënteren op de zomer”, gaf hij aan tegenover de verzamelde pers. “Maar toen kwam NAC voorbij. Ik heb de keuze gemaakt omdat ik de club een warm hart toe draag. Ik hoop een verandering teweeg te brengen, een wonder mogelijk te maken”, geeft een ontspannen Brood aan op zijn eerste werkdag terug bij NAC.

Vertrouwd
Die terugkomst voelt vertrouwd. Lachend: “Er is niet zoveel veranderd. Alles ligt nog steeds op de straat hoor. Maar ik verbaas me niet zo snel.” NAC blijft wat bijzonders, geeft de trainer aan. “Er zit elke keer 19.000 man. Dat zegt wat. NAC is een dynamische club, er gebeurt altijd wat. Maar dat moet niet omslaan in negativiteit.”

Brood gaat de club de laatste acht wedstrijden van de reguliere competitie onder zijn hoede nemen, wetende dat een wonder nodig is om de geel-zwarten in de eredivisie te houden. Hoe denkt hij het tij te kunnen keren? “Ik probeer er alles aan te doen. We moeten niet blijven hangen in teleurstellingen. Zorgen dat de spelers met elkaar bezig zijn, niet op zichzelf gericht zijn. Vertrouwd raken met afspraken. Wil je het omdraaien, moet je wel anders gaan denken.”

Gedreven
Hoe ziet hij de spelersgroep? “Die is heel gedreven in trainingen, maar je ziet dat de druk erop zit vanwege de resultaten. Zij merken ook hoe precair de situatie is.” Hij heeft weinig zin om terug te kijken. “Ik weet hoe het eraan toe gaat, ik ga niet mee lopen huilen met wat er in het verleden is gebeurd. Daar heb ik geen zin in. Je staat waar je staat.”

Waarom stapt hij in alleen voor de rest van dit seizoen? “Mijn reden is de focus te houden op de korte termijn. Laten zien dat je niet bezig bent met andere dingen. Spelers vragen zich ook af waar ze spelen komend seizoen. Ik wil laten zien dat ik met nu bezig ben. Daar heb ik alle energie voor nodig. Voor die acht wedstrijden. Negen van de tien mensen zouden denken waar begin je aan.”

Uitdaging
“Ik zie de uitdaging wel, die ga ik niet uit de weg. Dat zit in mijn karakter”, stelt Brood. Dat hij nu wel trainer is bij NAC, is haast een gevolg van zijn geschiedenis. Het is wel een bijzonder moment, erkent hij. “Er zijn andere keren geweest dat ik beter kon instappen. Drie keer eerder. Toen was er van alles, een keer een transfersom, een keer was ik beginnend trainer. Het viel niet goed.”

Over komend seizoen heeft Brood geen afspraken gemaakt. “We gaan evalueren, dat hebben we afgesproken. Ik sta open voor die evaluatie.”  In de toekomst van de club heeft hij vertrouwen. “Op de achtergrond wordt er hard aan gewerkt, ze zijn bezig posities in te vullen”, stelt hij. “Ik weet dat heel veel mensen de club een warm hart toe dragen.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief