Matwé Middelkoop in actie tijdens Breda Future 2013. foto Christiaan Hol
Matwé Middelkoop in actie tijdens Breda Future 2013. foto Christiaan Hol

Matwé Middelkoop op weg naar top 50 in nieuw tennisleven

  Tennis

BREDA - Matwé Middelkoop zorgde vorige week samen met Thiemo de Bakker voor een enorme stunt tijdens de Davis Cup ontmoeting met Zwitserland. In het dubbelspel won de Bredanaar samen met zijn partner van de grote Roger Federer en Marco Chiudinelli. Toch komt de overwinning niet helemaal uit de lucht vallen, want de in Breda woonachtige tennisser timmert de laatste tijd hard aan de weg in het dubbelspel.


Je won samen met De Bakker in vijf sets van Federer en Chiudinelli. Dat moet toch heel speciaal zijn?
“Natuurlijk is dat bijzonder, maar voor mij is het toch anders dan voor de supporters. Bij fans hangt er een soort magie om Federer heen, maar als je hem wat vaker ziet verdwijnt dat een beetje. Het wordt een tegenstander. Natuurlijk is het wel even bijzonder als je hem voor het eerst ziet inspelen, maar daarna is het focussen op de wedstrijd. Dat je uiteindelijk wint is ontzettend bijzonder en iets wat je nooit meer vergeet.”

Van tevoren had niemand een overwinning voorspeld. Hoe hebben jullie het aangepakt?
“We wisten dat het lastig ging worden, maar hebben de boel goed geanalyseerd. We besloten om Chiundinelli eerst kapot te spelen, zodat Federer zich geroepen voelde om meer hooi op zijn vork te nemen. Dat pakte goed uit. Daarnaast serveerde ik enorm goed, dus dat hielp ook mee. Om het allemaal zo op zijn plaats te zien vallen is wel geweldig.”

Het gaat de laatste tijd ontzettend goed in het dubbelspel. Wat zijn de doelen?
“Op dit moment gaat het zo goed. Mijn vaste dubbelpartner Wesley Koolhof en ik zijn inmiddel de top 80 in het dubbelspel binnengeslopen. Alles wat we aanraken lijkt op dit moment in goud te veranderen (Middelkoop en Koolhof wonnen ook afgelopen week weer een Challerger-toernooi in Slowakije red.). Het doel is om zo snel mogelijk de top 50 in te komen, omdat je dan automatisch geplaatst bent voor de grootste toernooien. Grands Slams komen dan heel dichtbij.”

In januari staat het eerste Grand Slam weer op het programma: The Austalian Open. Daar zijn jullie van de partij?
“Als het zo doorgaat zeker. Of we kwalificeren ons direct of we proberen het via de kwalificatie. We hebben dit kalenderjaar nog een x aantal toernooien staan waar we de punten binnen kunnen halen.”

Schuif je je singlecarrière nu volledig aan de kant?
“Nee, dat niet. Dubbel heeft wel de prioriteit gekregen, maar singelen houdt me scherp. De top 100 halen in het enkelspel heb ik niet meer als doel voor ogen, dat moet ik uit mijn hoofd zetten. Maar als ik er toch ben, ga ik wel de kwalificaties spelen van de grote toernooien. Je weet maar nooit, haha.”

Hoe moet het nu met Breda Future, jouw thuistoernooi? Het niveau in de dubbel ben je ontstegen en voor de single alleen ga je er niet heen.
“Nee, dat is wel vervelend. Er is, hoe gek dat ook klinkt, niks te halen voor mij daar op dit moment. Ik baal daar wel heel erg van, omdat het een geweldig toernooi is waar ik met heel veel plezier kwam. Mijn hoop is eigenlijk dat Breda Future Breda Challenger wordt, een niveau hoger. Het toernooi is zo ontzetten top geregeld dat het al de uitstraling heeft van een Challenger. Achter de schermen is dat natuurlijk een ander verhaal. Er zou veel veranderen, maar ik denk dat het toernooi die potentie wel heeft.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief