Team Santos.
Team Santos. (Santos Magazine)

Met Santos komt jongensdroom Bredase voetbaljournalist uit

  Voetbal

BREDA - Geen gezeik over de kampenstrijd bij Ajax, geneuzel over de zoveelste trainer bij NAC of gedoe rond de bondscoach, maar gewoon goede en leuke verhalen die echt over voetbal gaan. Dat moet je in het nieuwe voetbalblad Santos terugvinden. De Bredase journalist Sjoerd Mossou is een van de bedenkers.


“Het is echt een jongensdroom van ons, een zolderkamer hobbyproject, maar dat wel goed moest zijn”, vat Mossou, in het dagelijks leven voetbaljournalist en columnist bij het AD de intentie samen.

Het blad ontstond in de gesprekken tussen voetballiefhebbers. Want naast Mossou werkt een reeks aan bekende namen mee. Wilfred de Jong, Frank Evenblij, Jan Mulder, Bart Vlietstra, Arno Kantelberg en Thomas Heerma van Voss. “We waren aan het mijmeren, hoe zou het perfecte voetbalblad er voor ons en onze teamleden eruit zien. Zo kwamen we hierop. In het buitenland heb je verschillende van dit soort voorbeelden die inhoudelijk goed zijn en die er goed uitzien.”

Voorbeelden zijn ook de wielerbladen Bahamontes uit België en in Nederland Soigneur. “Dat zijn bladen waar de liefde voor sport vanaf spat. Zoiets wilden wij ook.” Santos heeft daarom ook aansluiting gevonden bij Soigneur. “We hebben dezelfde art-director en hetzelfde formaat en dezelfde kwaliteit.”

Mossou: “Het voelt echt als een cadeau, dat je geeft aan je vader of broer.” Met dat laatste hopen de makers het onderscheid te maken. “Want tijdschriften hebben het moeilijk. Vooral de bladen in de prijscategorie van €3,95, die concurreren met internet. We hopen dat mensen dit juist wel willen hebben.”

De inhoud moet onderscheidend zijn. “De voetballiefhebber is volgens ons wel een beetje klaar met de meninkjes en het cynisme.” Mossou geeft een voorbeeld van wat Santos dan wel is. “Ik heb Robin van Persie geïnterviewd. Dat verhaal gaat over zijn passie, over wat hij mooi vindt, zijn favoriete bal, zijn voetbalschoenen, Highbury. De naam Danny Blind valt geen enkele keer, dat zou in een interview dat ik maak voor het AD anders zijn.”  

En de naam Santos? “Het is natuurlijk de eerste club van Pélé, al verwijzen we daar niet naar. Daarnaast betekent het heilige en heten ook nog eens veel voetballers zo. Goede en slechte. Maar we vinden het vooral een mooi woord en goed klinken.”

Het eerste nummer ligt sinds deze donderdag voor €9,95 in de winkel. Om een vervolg mogelijk te maken zoeken de makers zevenduizend ‘supporters’ die voor €39,90 nummers twee tot en met vijf willen afnemen. “Het is een soort crowdfunding. Die zevenduizend hebben we echt nodig. Hoe het nu staat? We zijn net begonnen, maar de reacties zijn overweldigend.”

Santos Magazine