Nog nooit was het in september zo warm in Breda

  Weer

BREDA - De recordboeken kunnen worden bijgewerkt. In Breda steeg het kwik om 16.00 uur tot 33,5 graden. Daarmee werd het warmer dan ooit, weet weerman Nico Koevoets.


"Het is ongekend heet voor midden september", laat Koevoets weten. "Sowieso komen tropische dagen midden september nauwelijks voor. Vandaag zijn op alle Brabantse meetstations de hoogste temperaturen voor september een aardig stuk scherper gesteld. "

Het record stond op 32,6 graden gemeten in Eindhoven op 5 september 2013. Om 16.00 uur was het in Eindhoven 33,0 graden. Op hetzelfde moment wees de thermometer in Breda-Haagse Beemden 33,5 graden. Het oude Bredase record stond op 33,0 graden, ook daterende van 5 september 2013.

Of het tot een hittegolf komt, is maar de vraag. "Van een hittegolf is sprake van minimaal 5 aangesloten zomerse dagen met maximumtemperaturen van 25 graden of hoger. Daarin moeten minimaal 3 dagen met tropische maxima van 30 graden of hoger voorkomen. De tweede voorwaarde van tropische dagen gaat wel lukken, maar het eerste criterium van de zomerse dagen net niet waarschijnlijk. Het wordt vrijdag zeer waarschijnlijk geen 25 graden meer."

Afgelopen zondag had de eerste dag van een bloedhete week kunnen worden, maar toen gooiden wolkenvelden roet in het eten.  Vanaf 7 september kwam het kwik alle dagen boven 25 graden uit en dat gaat zo door tot en met donderdag. "Alleen zondag bleef het kwik achter met 23,0 graden. En dat maskeert in de weerstatistieken een extreem warme septemberperiode die voor 90% toch als hittegolf beschouwd mag worden. Maar net niet, telt niet."

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief