Logo bredavandaag.nl
NACnl

Extreem koud met sneeuw en een snijdende noordooster wind

  Weer

Kouderecords op scherp gezet?


Komende dagen kunnen er diverse kouderecords scherper gesteld worden voor midden maart. Dat is wel bijzonder in het huidige opwarmende klimaat. Sterker nog, sommige records kunnen verpletterd worden.

Laten we beginnen met de laagste maximumtemperaturen ooit gemeten in Brabant op 17 maart:
Woensdrecht plus 5,4 graden in 2006
Gilze Rijen plus 4,2 graden in 2006
Eindhoven plus 4,0 graden in 1985
Volkel plus 3,5 graden in 1969

De te verwachten maximumtemperaturen voor zaterdag 17 maart 2018 hangen rond het vriespunt! Sterker nog, mogelijk komt er lokaal een ijsdag uit de bus. Een ijsdag is een dag waarbij de temperatuur het hele etmaal onder het vriespunt blijft. Als dat gebeurt, is dat heel uniek, dat is in deze tijd van het jaar nog nooit gebeurd. Vermoedelijk gaat een ijsdag net niet aan de orde zijn. Het kwik is waarschijnlijk om middernacht (van vrijdag op zaterdag) nog net boven het vriespunt.

Sneeuwdekje van 1 tot 3 cm

Op dit moment (vrijdagavond 16 maart 2018, 19.30 uur) hangt er een smalle sneeuwzone boven Noord-Holland via de Flevopolders naar de Achterhoek. Dit trekt langzaam en in betekenis afnemend zuidwaarts. In de loop van de nacht wordt de bovenlucht duidelijk kouder en activeert de sneeuwzone opnieuw. Het ziet er daardoor naar uit dat er een sneeuwdekje van globaal 1 tot 3 cm kan ontstaan komende nacht en morgenochtend. Er wordt zo'n 1 cm in het westen van West-Brabant tot ca 3 cm in het oostelijk deel van West-Brabant, omgeving Breda, verwacht.

Gevoelsmatig zeer koud

De wind gaat gemiddeld vrij krachtig (5 Beaufort) uit het noordoosten waaien. Er zijn regelmatig uitschieters tot ruim 60 km/uur. Ofwel er zal een snijdende noordoostenwind staan. De gevoelstemperaturen liggen dan rond min10 tot min12 graden.

Weersverwachting opgesteld vrijdagavond 16 maart 2018, 19.51 uur.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief