Een ongekend prachtig schouwspel vrijdagavond.
Een ongekend prachtig schouwspel vrijdagavond. (Foto: Nico Koevoets.)

Lichtende nachtwolken boven Breda

  Weer

BREDA - Boven West-Brabant geheel hingen vrijdagavond 21 juni 2019 lichtende nachtwolken. Een prachtig, maar zeldzaam fenomeen in Nederland. De foto is gemaakt in Breda kort na 23:00 uur. Uitgerekend in de kortste nacht van het jaar was dit schitterende schouwspel te zien. De astronomische zomer begon vrijdagavond om 17:54 uur lokale zomertijd.


Wat zijn lichtende nachtwolken?
Het zijn een soort wolken die voorkomen op ongeveer 75 tot 85 kilometer hoogte, veel hoger dan gewone wolken, die hooguit zo'n 20 kilometer hoogte bereiken. Na zonsondergang weerkaatsen die hoge wolken nog een tijd zonlicht. De gewone wolken, die we meestal zien, steken daar donker bij af en kleuren na zonsondergang eerst rood en vervolgens donkergrijs. De lichtende nachtwolken blijven dan wit, geel-oranje of lichtblauw. De sterren blijven in deze dunne wolken zichtbaar.

In mei, juni en juli kan de noordelijke hemel geruime tijd na zonsondergang of voor zonsopkomst een paar uur worden opgelicht door deze wolken met een zilverachtige glans. In deze maanden staat de zon laag onder de noordelijke horizon, waardoor deze wolken als het ware van onderuit door de zon worden verlicht. De wolkenslierten hebben een ribbel- of vezelstructuur. Ze zijn vrij zeldzaam en komen onregelmatig voor: soms zijn ze alleen al in één maand enkele keren te zien, maar menig zomer gaat voorbij zonder deze wolken.

Nico Koevoets
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief