foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Lekkerste snacks zijn een hele beleving

Zakelijk

HEUSDENHOUT – Bredaas beste, tweede van Brabant en landelijk op 18e plaats en dat met 35 snacks, waaronder 12 verschillende hamburgers. Kwalitaria de Bisschopshoeve scoort goed volgens vakblad Snackkoerier. “We doen niet anders dan anders.”

Bij binnenkomst valt meteen een aantal dingen op. Het is fris en de sfeer is goed. Zonder en hap gegeten te hebben, lijkt de behaalde titel voor de snackbar terecht. Een man komt binnen en loopt af op eigenaar Eddy Couwenberg(33). ‘Gefeliciteerd, echt geweldig’, roept de gast.

“Dat gaat nou de hele dag door. Het is echt te gek. Er komen zoveel mensen die ons komen feliciteren en een bosje bloemen brengen. Het kwam ook als een verrassing. We schrokken ervan toen we hoorden dat we zo goed beoordeeld werden”, vertelt Couwenberg.

Volgens de eigenaar en zijn vrouw Loraine(25) is het een hele eer om van de 5000 cafetaria’s in Nederland een van de betere te zijn. Maar het is hun daar niet speciaal om te doen.

“We doen ook niet anders dan anders. Kijk, iedereen kan friet of een frikadel bakken. Dat is geen kunst, maar het gaat om de rest. Alles daar omheen. Net als bij toprestaurants gaat het om de details”, zegt Couwenberg. “Wanneer mensen hier binnenkomen even gedag zeggen, vriendelijk zijn. Ook als ze weggaan groeten. Net dat beetje extra”, vult zijn vrouw aan.

Couwenberg heeft echt horecabloed door zijn aderen stromen. Zijn ouders, Peter(62) en Diana(57), werken al 35 jaar in de wereld van de snacks. Liefde voor het vak staat voor hem centraal. Het succes wil de cafetariahouder dan ook graag delen, benadrukt hij, want alleen zou het niet zijn gelukt.

“Mijn ouders hebben heel wat uren geholpen. Mijn vrouw, de beste werkneemster, was zwanger dus die kon niet zoveel werken. Dus de druk was afgelopen half jaar best hoog. Daarom was de verrassing zo groot dat we in de top-20 staan. Zonder hun was het niet gelukt”, aldus Couwenberg.

De ranglijst wordt ieder jaar samengesteld door een jury die de zaak dit jaar drie maal bezocht. Vorig jaar stond De Bisschopshoeve op plaats 86 en nu dus op plek 18. Couwenberg heeft als doel zijn cafetaria op ‘niveau’ te tillen, ambities genoeg.

“Je kunt niet spreken over een toevalstreffer. Het heeft te maken met dat we zaken goed op orde hebben. Over 5 jaar moeten we nog een stap verder. Toen ik klein was hadden vriendjes het al over een frietkot, maar ik ga niet iedereen uitleggen wat ik met een kwalitaria bedoel. Dat ervaar je.”