De politie heeft de Reigerstraat afgezet.
De politie heeft de Reigerstraat afgezet. Foto: BredaVandaag

Burgemeester maakt einde aan Scholieren Gala: 'Teveel kinderen beschonken'

Door: Wijnand Nijs Politie

BREDA - De politie is maandagavond massaal naar de Bredase binnenstad gekomen voor een melding bij een feest in de Reigerstraat. Bij de Graanbeurs is het Scholieren Gala Breda, met onder meer Biggi en Donnie. Om 23.45 uur maakte de burgemeester een einde aan het feest, meldt de politie.

Voor Depla was het duidelijk dat dit feest geen verdere doorgang zou kunnen hebben, laat hij weten in een reactie. Hij maakte een einde aan het feest 'omdat er kinderen in verdrukking zijn geraakt. Omdat er daarnaast teveel kinderen beschonken zijn. En dat ruimte vol staat met bierflessen, terwijl er veel minderjarigen zijn." De burgemeester geeft aan in gesprek te gaan met de organisatie van het Scholieren Gala en met zaalverhuurder Graanbeurs over de gang van zaken. Hij plaatst zijn vraagtekens bij de dag van het feest en het toezicht op het alcoholgebruik. 

Beelden van 22.00 uur bij de voordeur

"Op last van de burgemeester is het feest dat gaande was in het café aan de Reigerstraat in Breda afgelast. De ergste drukte buiten is weg, de mensen die nog binnen zijn worden door de beveiliging en de politie naar buiten begeleid en naar huis gestuurd", laat de politie weten. "Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen bij de chaotische situatie door de drukte in en om het café in de Reigerstraat. Uit voorzorg staan er ambulances. Medewerkers daarvan controleren feestgangers. Veel van hen zijn behoorlijk onder invloed van alcohol."

Om 23.00 uur kwam het eerste bericht dat de politie bezig was met het verlenen van assistentie aan beveiligers van het Gala in de Graanbeurs in de Reigerstraat. "Er wilden teveel mensen tegelijk naar binnen. Hierdoor ontstond geduw en gedrang. Twee mensen zijn onwel geworden en worden onderzocht door ambulancemedewerkers. Ook in het café is het erg druk", aldus de politie. Acht politieauto's en drie ambulances kwamen ter plaatse.

De politie adviseerde kort na 23.00 uur mensen in of buiten de Graanbeurs de adviezen van de hulpverleners en beveiliging op te volgen. De organisatie gaf op Facebook al aan dat het evenement dit jaar eerder begon dan andere jaren. De deuren gingen om 20.30 uur open, de toegang sloot om 22.00 uur.

Het feest zou tot 02.30 uur duren.  Om 23.20 uur leek het alsof de rust was teruggekeerd. 

De politie heeft de Reigerstraat afgezet.
Politie assisteert bij het Scholieren Gala in de Graanbeurs.
Politie assisteert bij het Scholieren Gala in de Graanbeurs.
De politie heeft de Reigerstraat afgezet.
Politie assisteert bij het Scholieren Gala in de Graanbeurs.