De lijsten circuleren onder criminelen en de phishing-aanvallen gaan door.
De lijsten circuleren onder criminelen en de phishing-aanvallen gaan door. Foto: Pixabay

Miljoenen mailadressen bij criminelen gevonden: Check hier of je ertussen zit

Door: Olaf Knook Politie

WEST-BRABANT/ZEELAND - De politie heeft eind januari zes verdachten opgepakt voor bankhelpdeskfraude. Ze hadden lijsten in bezit met zo’n 7 miljoen unieke e-mailadressen, waarvan 5 miljoen uit Nederland. Deze adressen worden door cybercriminelen verhandeld en opnieuw gebruikt. Volgens de politie is het mogelijk dat heel veel Nederlanders hiervan slachtoffer zijn zonder dat ze dat zelf weten.

De criminelen maakten gebruik van phishingmails die soms niet van echt te onderscheiden zijn. Wanneer je op links in deze e-mails klikt, kunnen de gevolgen groot zijn. Je kunt veel geld kwijtraken en criminelen kunnen ook toegang krijgen tot je sociale media, foto’s of online winkelaccounts.

Volgens de politie is de dreiging nog niet voorbij ondanks de arrestatie van zes verdachten. De lijsten circuleren nog steeds onder criminelen en de phishing-aanvallen gaan door. Daarom is het advies van de politie om alert te blijven en geen persoonlijke gegevens in te vullen.

Zelf controleren

Je kunt op de website van de politie zelf controleren of jouw e-mailadres op de lijsten voorkomt (politie.nl/checkjehack). Als je je e-mailadres invoert en jouw mailadres op de lijst staat, ontvang je een e-mail met tips en informatie over wat je het beste kunt doen. De politie benadrukt dat er in deze e-mail geen links of bijlagen zullen staan. Als je geen bericht ontvangt na de check, behoor je niet tot de slachtoffers van dit netwerk.