Afbeelding
Hugo A. Quintero G./Flickr

Meer bijtincidenten met agressieve honden in Breda

Politiek

BREDA - Het aantal bijtincidenten met agressieve honden is toegenomen. In 2016 zijn 67 bijtincidenten geregistreerd en een jaar eerder slechts 45.

Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van Jamal Nouhi (BOB). Die uitte zijn zorgen in een brief aan het College van Burgemeester en Wethouders. Hij sprak van ‘gevaarlijk bijtgedrag van agressieve honden’ en het ‘asociaal gedrag van bepaalde hondeneigenaren’.

Breda constateert een ‘forse toename’ van incidenten. Met name sinds de opheffing van het fokverbod in juni 2008 is dit aantal toegenomen. “Dit niet alleen tussen honden onderling, maar ook richting mensen en kinderen.”

Aanleiding voor de vragen is een bijtincident in januari, net buiten de stadsgrenzen. Een eigenaar is toen zwaargewond geraakt door een aanval van zijn twee vechthonden, waarna zijn vrouw de honden doodschoot.

De partij vindt dat Bredanaars rustig over straat moeten kunnen lopen. Volgens het college heeft toezicht en handhaving een hoge prioriteit gekregen. De gemeente Breda heeft vier boa’s die gespecialiseerd zijn in honden. Zij werken nauw samen met de hondengeleiders van de politie.

Agressieve honden kunnen een aanlijn- of muilkorfgebod krijgen, antwoordt het college op de vraag naar mogelijke maatregelen. Als de gemeente een hond gevaarlijk of hinderlijk acht, kan zij zo’n gebod opleggen. “Zover die hond verblijft of loopt op een openbare plaats of op het terrein van een ander”, aldus het College. Bij overtreding kan de hond tevens in beslag worden genomen of een gedragstest ondergaan. Afgelopen jaar is dertien keer een aanlijn- of muilkorfgebod opgelegd in Breda, blijkt uit de brief.