Het Breda Media Debat op zaterdag 3 maart 2018.
Het Breda Media Debat op zaterdag 3 maart 2018. Michael Janiec

Bredase Stadspartij verliest opnieuw twee kandidaten

Politiek paul de jong

BREDA - De Bredase Stadspartij ziet opnieuw twee kandidaten vertrekken in de aanloop naar de verkiezingen. Het gaat om Birgit Giepmans en Mirjam van de Mortel, de nummers drie en vijf van de kandidatenlijst.

De twee laten middels een persbericht weten dat ze per direct zich ‘uitdrukkelijk distantiëren van alles wat met de Bredase Stadspartij en Paul de Jong te maken heeft.’ Giepmans heeft dit De Jong deze dinsdag ook laten weten, vertelt ze. “Daarop heb ik geen reactie gehad.” Eerder namen Sander Diske van Dijk en Lars Hobma al afstand van de partij.

Aanleiding voor de stap van Giepmans en Van de Mortel is de publicatie van Omroep Brabant deze dinsdag, laten ze weten. Daarin kwamen zaken aan het licht die tot op heden onbekend waren voor de twee. Ze zeggen geschokt, aangeslagen en verdrietig te zijn door ‘deze heftige en schokkende berichtgeving’. “Hij had dit moeten melden.”

De Jong heeft volgens onderzoek van Omroep Brabant onder meer een horecaverbod opgelegd gekregen in 2014. Ook zou hij afgelopen najaar nog hebben vastgezeten, iets dat hij tegenover de omroep niet wil bevestigen noch wil ontkennen.

Giepmans geeft aan dat ze zich eerder deze week al als bestuurslid heeft teruggetrokken uit de Bredase Stadspartij ‘aangezien ik het niet eens was met de andere bestuursleden wat betreft de beslissing om geen inzage te geven omtrent campagnegelden’.

De Bredase Stadspartij is volgens Omroep Brabant de enige partij die meedoet aan de verkiezingen die geen openheid heeft gegeven over de herkomst van campagnegelden. Ze zegt voor openheid en transparantie te zijn. “Ik zie niet in waarom wij hierop een uitzondering zouden moeten vormen.”

Ze stelt dat je als nieuwe partij allereerst moet laten zien en aantonen dat je betrouwbaar bent. “Zeker in tijden waarin de integriteit van de gemeenteraad of kandidaat-gemeenteraadsleden en eventuele inmenging van onzuivere bronnen ter discussie staat.”

Het kandidaat-raadslid was wel bekend met De Jongs geschiedenis, waarin hij veroordeeld werd voor carjacking. Iets dat hij zelf graag uit het nieuws houdt. “Ik heb vanaf het begin gezegd open te zijn over het verleden. Dat kun je niet uitwissen. Ga dat niet uit de weg, zei ik. Ben eerlijk. Leg uit. Je kunt ook van je kwetsbaarheid je kracht maken, laten zien dat je het waard bent. Daarin stonden we ook niet op een lijn.”

Giepmans stelt verder te willen in de politiek. “Maar niet langer meer namens de Bredase Stadspartij of Paul de Jong.” Op welke manier dat kan, gaat ze onderzoeken. Omdat de kandidatenlijsten al wel officieel zijn bekrachtigd, staan de vier nog wel op de lijst bij de Bredase Stadspartij.