BRES kritisch op duurzaamheidsparagraaf bestuursakkoord.
BRES kritisch op duurzaamheidsparagraaf bestuursakkoord. Foto: Shutterstock

'Mis ambitie energietransitie'

BREDA - Breda toont in het nieuwe bestuursakkoord ‘Lef en Liefde’ te weinig lef en ambitie als het gaat om de energietransitie. Dat stelt Wieke Bonthuis, directeur van Energiecoöperatie BRES. “Bovendien is daarvoor te weinig geld vrijgemaakt”, geeft ze aan.

“Het thema, waar het over zou moeten gaan, is de warmtevisie. Hoe gaan we om met onze warmtevoorziening richting 2030 als we van het gas moeten en richting 2044 als Breda CO2-neutraal wil zijn. Daar maken burgers zich druk over.”

“Ik zie in de begroting 360.000 euro staan voor klimaat en voor energietransitie nog helemaal niets, daar staat een PM-post. Dat is een schrikbarend gebrek aan ambitie, of inzicht. Dat laatste hoop ik niet. Er is een speciale wethouder voor energietransitie, dat is mooi, maar dit missen we erin.”

“Het nieuwe college in wording suggereert dat er een samenhang is tussen verduurzaming van je woning en de woonlasten. Helemaal waar. In een goed geïsoleerd huis, met nog wat zonnepanelen op het dak, betaal je een flink lagere energierekening. Maar dat kost wel wat. En niet iedere burger heeft een gevulde spaarpot. Zou het niet mooi zijn als het nieuwe gemeentebestuur dit voor veel inwoners mede mogelijk maakt? Zowel voor particuliere eigenaren, als voor huurders? Dat helpt de energietransitie pas echt vooruit.”

In Lef en Liefde spreken de bestuurders over een belangrijke energietransitie die er aan zit te komen, leest Bonthuis. “Maar daar zitten we al midden in”, stelt ze aan. “U loopt achter de feiten aan, bestuurders.” [l]