Afbeelding
Foto: Bregje Kop

VVD krijgt meeste stemmen in Breda, BBB wordt de grootste in Brabant

Door: Hanneke Marcelis Politiek

BREDA - De BoerBurgerBeweging wordt de grootste partij in de provincie Noord-Brabant. In veel gemeenten kreeg de partij van Caroline van der Plas de meeste stemmen, maar in Breda was dat niet het geval. De VVD bleef onder Bredanaars veruit de populairste partij met 17,4 procent van de stemmen. 10,8 procent van de Bredanaars stemde op GroenLinks, en 10,2 procent van de stemmen gingen naar BBB. In totaal gingen 76618 Bredanaars naar de stembus. Dat is een opkomst van 54,1 procent.

De BoerBurgerBeweging is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. De partij wordt de grootste in tal van provincies, waardoor Noord-Brabant. En daarmee zal de partij ook de grootste worden in de eerste kamer. 

In de voorlopige uitslag is te zien dat de BoerBurgerBeweging in Noord-Brabant de provincie binnenkomt met 12 zetels. De VVD levert iets in en gaat van 10 naar 9 zetels. De grootste verliezers zijn CDA en Forum voor Democratie. FvD zakt van 9 naar 1 zetel. CDA halveert van 8 naar 4 zetels. Verder leveren SP, D66, GroenLinks en 50plus ieder een zetel in. Voor SP, D66 en GroenLinks betekent dit dat zij 4 zetels overhouden. 50Plus houdt 1 zetel over. Partijen die net als BBB winnen zijn PvdA en Lokaal Brabant. Pvda groeit van 3 naar 4 zetels, Lokaal Brabant van 1 naar 2 en JA21 van 0 naar 2.

Breda
In veel omliggende gemeenten van Breda is BBB de grootste partij geworden, zoals in Zundert, Alphen-Chaam, Etten-Leur en Drimmelen. Maar Breda kleurt blauw op de kaart. De VVD kreeg in Breda veruit de meeste stemmen, namelijk 17,4 procent. De partij leverde daarmee wel in ten opzichte van de vorige verkiezingen, namelijk ruim 3 procent. GroenLinks bleef redelijk stabiel. De partij zakte 0,6 procent en kreeg 10,8 procent van de stemmen. In Breda kon BBB, een nieuwkomer, rekenen op 10,2 procent van de stemmen.

PvdA groeide in Breda. De partij kreeg 9,7 procent van de stemmen groeide daarmee bijna 3 procent. D66 zakte juist 3 procent en kwam uit 9,6 procent van de stemmen. Daarna volgen SP 6,8 procent, PvdD 5,4 procent, CDA 5,1 procent, PVV 5,1 procent, Volt 4,2 procent, JA21 4,1 procent, Lokaal Brabant 3,6 procent, FvD 2,9 procent en 50plus 2,3 procent. De overige partijen kregen minder dan 1 procent van de stemmen in Breda. Het gaat om Ouderen Appèl - Hart voor Brabant, Alliantie, AWP, Jezus Leeft, Belang van Nederland en Christen-Unie-SGP.

Opkomst
In Breda waren er tijdens de Provinciale Statenverkiezingen 141.613 kiesgerechtigden. Daarvan gingen er 76618 naar de stembus, wat goed is voor een opkomstcijfer van 54,10 procent. Daarmee ligt de opkomst tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten iets hoger dan in 2019. Toen was het opkomstcijfer 53 procent. Ook toen kreeg de VVD de meeste stemmen in Breda.

Waterschappen
Op woensdag 15 maart konden kiesgerechtigden niet alleen stemmen op de Provinciale Staten, maar ook op de Waterschappen. De uitslag van die verkiezingen wordt op een later moment verwacht.