Afbeelding

Van Bavel: NAC op weg naar kleine plus

NAC

BREDA – NAC is er in geslaagd de enorme tegenvaller van afgelopen jaar op te vangen. Dat stelt voorzitter Bas van Bavel in zijn nieuwjaarstoespraak donderdagavond in het Rat Verleghstadion in Breda. Volgens plan schrijft de club volgend seizoen weer zwarte cijfers.

Volgens Van Bavel staat NAC Breda er in wezen goed voor. De club trekt met 18-duizend toeschouwers gemiddeld meer bezoek dan ooit, en zag het aantal sponsors stijgen naar 570. De daarmee gemoeide omzet is drie ton hoger dan een jaar eerder.

“Dat laat de kracht van deze club zien”, aldus de preses. “Het laat ook zien dat de basis van NAC sterk is, en wanneer de korte termijn-moeilijkheden zijn overwonnen en de uitgaven structureel onder controle zijn gebracht – want daar zat het grootste probleem -, hier een krachtige club staat.”

Van Bavel geeft aan dat de club zestig procent op weg is naar een volledig gezonde exploitatie en heeft de club voor ongeveer 3 miljoen euro omgebogen. NAC schrapte incidentele kosten en paste structurele bezuinigingen toe. Ook de transfer van Kwakman droeg bij aan de verbeterde situatie. “In de exploitatie zullen we dit seizoen naar verwachting dicht bij de nul uitkomen, met in het slechtste geval een paar ton verlies, maar dit afgezien van eventuele baten uit latere transfers”, aldus Van Bavel.

“De opgave voor het volgende seizoen is om zonder welke incidentele bate dan ook, in de plus te komen”, zo stelde de 1 februari terugtredende voorzitter. Daarvoor moet NAC nog wel extra bezuinigen. “En dat gaat lukken. De werkbegroting 2011/2012, die vorige maand is vastgesteld, laat zien dat we in de reguliere exploitatie – dus zonder transfers – boven de nul kunnen eindigen.”

NAC past gezien de financiële situatie op met het doen van grote investeringen. Het plaatsen van een derde verdieping op het hoofdgebouw heeft wel hoge aandacht, aldus Van Bavel. “We gaan niet zomaar bouwen, maar als de komende maanden blijkt dat voldoende partijen interesse hebben om de exploitatie te verzekeren, dan gaan we aan de slag.”