Afbeelding

Protesteren tegen 'wanbeleid' NAC is tijdloos: het verhaal van de vastgeketende NAC-supporter uit 1985

NAC

BREDA - NAC is momenteel niet in haar beste vorm. De club staat derde van onder en het ontslaan van de trainer heeft nog niet tot enige verbetering geleid. Het gemor van de supporters wordt dan ook met de week groter. Maar hoe slecht staat de club er werkelijk voor?

Een paar jaar terug plaatste derat.nl een filmpje op youtube van de protestactie tijdens de wedstrijd NAC- PSV van 30 maart 1985. Toen ketenden twee supporters zich uit protest vast aan de doelpalen. We zien hoe Felix Meurders rustig het veld oploopt en alle gelegenheid krijgt om de demonstranten, de scheidsrechter en de beveiliging tijdens het losknippen wat vragen te stellen. “wacht je even twee minuten tot ik weer boven ben?” vraagt Meurders nog aan de scheids terwijl de wedstrijd op het punt staat te beginnen.

Een mooi tijdsbeeld en een mooie aanleiding om een van de demonstranten (video), Jos Frijters, zijn licht te laten schijnen op het NAC van toen en nu.

BredaVandaag: Wat herinner je nog van die dag?
Jos Frijters: "Dat we overvallen werden door alle aandacht. We hadden niet verwacht dat het zo’n impact zou hebben, dat zie je ook wel aan mijn reactie tijdens het interview met Felix Meurders. Ik herinner me ook nog dat de PSV-spelers gewoon wilden inschieten op het doel waaraan wij vastzaten. We hadden van tevoren uitgezocht wat de consequenties zouden zijn van de actie, dat was niet iets om zenuwachtig van te worden; acht uur verhoor. Tegenwoordig zou je daarvoor een stadionverbod en een geldboete krijgen!"

Wat was de aanleiding voor het protest in 1985?
"Eigenlijk dezelfde reden als voor de onvrede nu. Hoe de club omging met de eigen opleiding en hoe er werd omgegaan met Bredase jongens die vertrokken. Vorig seizoen vertrokken Anthony Lurling en Alex Schalk niet op de juiste manier. In de jaren tachtig waren dat Martien Vreijsen en Ton Lokhoff die weg moesten. Daarmee werd toen het hart uit het elftal gerukt."

Heeft de actie effect gehad in 1985?
"We hebben toen een goed gesprek gehad met het bestuur. De relatie zijn daarna ook alleen maar beter geworden. Vooral met Ton van der Meer hadden we in die tijd veel contact. Sommige mensen associeerden het protest met hooliganisme, maar daar had het natuurlijk niks mee te maken. Het was een ludiek actie. Een uiting van zorg over de staat van de club georganiseerd door een groep supporters waar later stichting B-side uit is voortgekomen."

Zou een dergelijke actie tegenwoordig nog kunnen?
"Nee, natuurlijk niet. Je krijgt niet alleen een stadionverbod en een boete, wellicht wakkert het zelfs agressie aan. De mentaliteit was toen heel anders, dat zie je ook wel goed terug in het filmpje denk ik."

Bent u nog even betrokken bij de club als vroeger?
"Ik heb geen functie meer bij een stichting of iets dergelijks. Met de komst van het nieuwe stadion zijn we met een mannetje of honderd op de eretribune gaan zitten. Die groep bestaat nog steeds, het geelzwarte bloed blijft erin zitten. NAC is een hechte club. Het gaat niet alleen om het voetbal, maar ook om vriendschap. Ik hang nu lekker achterover op F5, roep soms het drie-letterwoord en pak een pilske op zijn tijd met mijn vrienden."

Staat NAC er beter of slechter voor dan in 1985?
"Het is de afgelopen 40 jaar een grote herhaling van ellende bij NAC. Afgelopen zaterdag zaten we wel allemaal op de tribune met de vraag wat er nu in hemelsnaam met de club is gebeurd. Supporters krijgen de ene teleurstelling na de ander te verwerken. Er is geen goed langdurig beleid en als ik de jeugdselecties bekijk komt er ook weinig aan de komende jaren. Het technisch beleid bij NAC kan je eigenlijk nauwelijks beleid noemen."

Nog tips voor het bestuur van NAC?
"Er wordt altijd gesproken over transparante communicatie. Wat mij tegenstaat is dat alles zomaar in de pers komt. Hoe trainers worden benaderd, hoe er wordt gesproken over Graeme Rutjes. Het zijn altijd halve waarheden die bij NAC via via naar buiten komen."

Tijd voor nieuwe acties?
"Dat moet de huidige generatie bepalen. Ik blijf gewoon op F5 zitten met mijn vrienden. Wat ik de jongere supporters wel wil meegeven is dat ze het ludiek moeten houden, dat werkt het beste. Doe geen vreemde dingen die de club schade kunnen toebrengen."

Bekijk hier het fragment.